Läs mer

Träna med appen ExorLive Go!

Träna med Exorlives app

Nu kan du som medborgare i Essunga kommun ta del av Essungas träningsapp Exorlive Go helt gratis!

I appen får du del av hälsofrämjande och förebyggande träning som en del i Essunga kommuns folkhälsoarbete för en god och jämlik hälsa i hela befolkning. I appen finns träningsprogram med olika svårighetsgrader för att kunna utföras i hemmet eller på jobbet, så det finns något som passar alla.

Logotyp ExorLive Go

Genom att ladda ner appen via länken nedan får du tillgång till flera olika träningsprogram utifrån din nuvarande situation. Det finns program för dig som vill träna sina balans, styrka, kondition, rörlighet, cirkelträning eller yoga. Vidare finns det även specifika träningsprogram för dig som har ett stilla sittande arbete, vill träna sittandes eller för dig som är barn eller senior. Du kan även skapa ett individanpassat träningsprogram för dina egna behov! I appen hittar du även information om aktiviteter och mötesplatser samt promenad och cykelleder i Essunga kommun.

Så här laddar du ner appen

Skapa nytt konto i Exorlives mobilapp

Du behöver en mobiltelefon, dator eller pekskärm och en e-postadress. Behöver du hjälp med att skapa en e-postadress eller att komma igång med appen Pdf, 1.4 MB., är du välkommen till Mötesplatsen Kaveldunet på Kerstinsås eller besöka  den digitala servicepunkten på  biblioteket.

  1. Gå till Här skapar du ett konto Länk till annan webbplats. (knappen nedanför).
  2. Skapa ett kostnadsfritt konto Länk till annan webbplats. genom att skapa en användare med användarnamn och lösenord.
  3. Logga in genom att uppge användarnamn och lösenord.
  4. Välja om du vill använda ExorLive via ExorLives hemsida eller ladda ner appen via Appstore Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats. och logga in med ditt användarkonto.

Personuppgifter och användarinformation

När du skapar konto behöver du som användare på egen hand godkänna Exorlives licensvillkor och integritetspolicy. Under länkar nedan hittar du vanliga frågor om hur Exorlive hanterar personuppgifter och användarinformation.

Här skapar du ett konto för träningsappen ExorLive Go Länk till annan webbplats.

Varför ska jag börja träna?

Exorlives träningsprogram

Att träna styrka, motion och balans, äta näringsrik mat och att hålla sig fysiskt aktiv är bästa hälsoförsäkringen för alla! Fysisk träning minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa. Det minskar även risken för skador, fall och överbelastningar. Fysisk träning ger dig ökad energi, styrka och bättre sömn. Det stärker även dina kognitiva funktioner, exempelvis koncentrationsförmågan och minnet. Att röra på sig regelbundet minskar stress, nedstämdhet, oro och ångest och ger dig större möjlighet att hantera känslor och tankar på ett effektivt sätt. Fysisk träning bidrar därmed både till fysisk samt psykisk hälsa.

Oavsett ålder är det bra att röra på sig. Från och med 6 år ålder bör alla vara regelbundet fysiskt aktiva så att man får ökad puls och andning. Lyckligtvis är det aldrig för sent att börja träna utan alla individer kan träna upp sin styrka och balans långt upp i åldrarna. Om du upprätthåller din fysiska styrka och balans har du kommit en bra bit på vägen. Det är viktigt att du tränar efter din egen förmåga, och att du lyssnar på din kropp. Du ska inte träna om du känner dig sjuk.

Seniorträning

Exorlive om rörlighet

Under Träningsprogram hittar du modulen Seniorträning som innehåller anpassade träningsprogram med varierande svårighetsgrad. Här hittar du filmer för balansträning och styrka som är bra för att minska risken för fall. Träningsfilmerna presenteras med övningar till musik. För att komma igång, rekommenderas du att träna minst tre gånger i veckan. Men gärna lite varje dag. Du kan träna genom att se alla filmer i rad eller bara en & en beroende på vad du orkar och vill.

Träning för alla

Under Träningsprogram hittar du modulen Träning för alla som innehåller olika träningsprogram i varierande svårighetsgrad för vuxna 18-64 år baserat på balans, styrka, kondition och rörlighet samt anpassade övningar för dig som tränar sittandes. För dig som är vuxen brukar en halvtimme om dagen, eller 15 minuter två gånger varje dag vara lagom träning. Rekommendationen för vuxna är att totalt röra på sig minst två och en halv timme i veckan. För att den fysiska aktiviteten ska ha effekt behöver du bli varm och få upp pulsen och andhämtningen. När du börjar träna kan det vara lagom att träna var tredje dag, med två dagars återhämtning. Anpassa träningen utefter dig och dina behov.

Barnträning

Under Träningsprogram hittar du modulen Barnträning som innehåller anpassade träningsprogram med varierande svårighetsgrad för barn och unga 6-17 år. Här hittar du filmer för balansträning, rörlighet, sittande träning och cirkelträning till musik och i lek. Du som barn rekommenderas att röra på dig så att du blir andfådd minst 60 minuter sammanlagt om dagen och mer intensivt så att man svettas minst 3 dagar i veckan. Målet skall inte vara att prestera utan att hitta din glädje i att röra på dig! Utgå ifrån din egna förmåga och kroppsvikt. Träna gärna med en viktig vuxen till dig för ökad rörelseglädje tillsammans!

Exorlive om pausgympa

Träning för stillasittande arbete

Under modulen Träning för stillasittande arbete hittar du träningsfilmer med fokus på muskler som är viktiga att röra på när du sitter mycket still. Pausgympan hjälper dig att förebygga kroppsliga smärtor och skador och stärka upp både kropp och hjärna. Här kan du välja mellan tre olika pass på 5, 8 och 10 minuters pausgympa.

Yoga

Under Träningsprogram hittar du modulen Yoga som innehåller olika yogaövningar i varierande svårighetsnivåer. Du kan träna programmen i sin helhet eller en efter en efter din förmåga. Yogaprogrammen kan också användas som en del i din uppvärmning innan träning eller som stretchning och avslappning efter träning. Beroende på ålder och förmåga kan du anpassa programmen i längd och svårighetsgrad.

Här hittar du mer information

Länkar

Dokument

Kontakt 

Folkhälsostrateg Ina Siby och Madelene Engvall

Appen

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt