Läs mer

Energi och uppvärmning

Solceller tak

Kommunerna i Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Vara och Skara har gemensam energi- och klimatrådgivning. Både företag, organisationer och privatpersoner kan kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning.

Energi- och klimatrådgivning

Har du specifika frågor om till exempel ditt hushålls eller ditt företags energianvändning, vill ha råd om uppvärmningsalternativ eller förutsättningar för att sätta upp solceller? Använd i första hand vår e-tjänst där du får beskriva vad du vill ha rådgivning kring, så återkommer vi så snart vi kan.

E-tjänst för energi- och klimatrådgivning Länk till annan webbplats.

Länkar till allmän information

Sedan en tid tillbaka råder ett högt tryck på Energi- och klimatrådgivningen i kommunerna i västra Skaraborg. Höjda elpriser har fått många att börja se över sin elanvändning. För att växla upp arbetet och nå så många som möjligt genomförde energi- och klimatrådgivningen hösten 2022 träffar ute hos företag i samtliga sex kommuner.

Om energiträffarna i våra kommuner Länk till annan webbplats.

Energi- och klimatrådgivare Hugo Franzén höll den 19 oktober också föredraget "Så blir du energismart" som sändes från Skaras stadshus. Här kan du ta del av det i efterhand:

Så blir du energismart 2022 Länk till annan webbplats. (video)
Så blir du energismart 2022 Länk till annan webbplats. (podd)

Letar du allmän information om energismarta vanor, energieffektivisering och solceller finns bra information på Energimyndighetens webbplats:


Börja med energismarta vanor (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Solelportalen - en vägledning om solceller (energimyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Samarbete kring energi- och klimatrådgivning

Essunga, Grästorp, Götene, Skara, Vara och Lidköping har en gemensam energi- och klimatrådgivning, som finansieras av Energmyndigheten. Företag, organisationer och privatpersoner kan kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning inom uppvärmning, förnybar energi, hållbara transporter, klimatsmart livsstil m.m. Samarbetet innebär att man får bättre förutsättningar att möta målgruppernas behov. Med en stärkt energirådgivning kan arbetet med att nå kommunernas och i förlängningen Sveriges mål för energibesparing och minskad klimatpåverkan uppnås snabbare.Till skillnad från andra kommunala verksamheter har energirådgivningen ingen myndighetsutövning, ingen tillsyn, ingen besiktning, ingen rapportering, endast rådgivning.

För företag kan ett besök innebära stora besparingsmöjligheter samtidigt som man stärker sin miljöprofil (oftast är det lättare att tjäna pengar på energibesparing än att öka sin omsättning). Organisationer och privatpersoner kan på samma sätt få råd som leder till minskad energiförbrukning och klimatpåverkan.

​Råd på vägen - inga beslut

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder baserade på kunskap och erfarenhet inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.

Bygga nytt eller renovera

Låga driftkostnader för lokaler och boende betalar sig snabbt. Ni som ska bygga nytt, bygga ut eller renovera kan tjäna på att höra av er vid projekteringen så att ni får ett energieffektivt boende för framtiden.

Låna elcykel och andra energi- och klimatsmarta prylar

I varje kommun har du möjlighet att låna och testa prylar som kan inspirera och underlätta en energi- och klimatsmart livsstil. Det som finns att låna är elmätare, smartklocka och elcykel. Använd i första hand vår e-tjänst Länk till annan webbplats. och välj kategorin "Klimatsmart livsstil" för att beskriva ditt ärende. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du också kontakta oss via e-post eller telefon.

Råd om solenergi, elfordon och laddning

Har du funderingar på att installera en anläggning för att producera solel? Solceller ger dig billig och ren energi under lång tid. Inget elbolag kan höja priset på din egenproducerade el. Solfångare till värme och varmvatten är också en god affär i kombination med bioenergi eller värmepump.

Man kan även lagra sin producerade solel i ett batterilager.

I de flesta fall är det bygglovsfritt att sätta upp solfångare och solceller.

Kanske funderar du också på att kombinera solcellerna med en elbil som du kan ladda med egenproducerad solenergi?

Kontakta oss för råd och information om teknik, ekonomi, aktuella bidrag med mera.

Företag och energiarbete

Som företagare kan du få hjälp att starta upp ditt energiarbete. Vi gör en nulägesanalys och utifrån den ger vi förslag på förbättringar och diskuterar hur ni kan gå vidare. Det finns nästan alltid stora vinster att göra både ekonomiskt och miljömässigt! All energibesparing behöver inte innebära investeringar. Injustering, tidsanpassning och beteendefrågor är gratis.

Kanske funderar du på om solceller, elbil och laddmöjligheter för anställda och besökare kan vara något att investera i?

Det finns en mängd stöd att söka för energi- och klimatåtgärder, både lokala och nationella. Kontakta oss för mer information.

Håll dig uppdaterad

Nyfiken på vilka aktuella stöd och bidrag som finns att söka samt intressanta nyheter inom energi- och klimatområdet? Vi omvärldsbevakar åt dig! Kontakta oss via telefon eller e-post: ekr@skara.se för uppdaterad information, eller prenumerera på nyheter samt information om våra aktiviteter direkt till din e-post: Prenumerera på nyheter från energi- och klimatrådgivningen i västra Skaraborg Länk till annan webbplats.

Du kan också följa oss på sociala medier via Facebook Länk till annan webbplats. eller Instagram. Länk till annan webbplats. Är du privatperson och intresserad av att minska din klimatpåverkan kan du få tips och inspiration via vår temasida Klimatsmart livsstils Facebook Länk till annan webbplats.eller Klimatsmart livsstils Instagram Länk till annan webbplats..

Kontaktinformation

För att komma i kontakt med oss angående ett specifikt ärende, använd i första hand vår e-tjänst. Där får du ange vad du vill ha rådgivning om och på vilket sätt du vill bli kontaktad. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du prova att nå oss via e-post eller telefon:

E-tjänst: https://sjalvservice.skara.se/Energiradgivning-anmalan Länk till annan webbplats.

E-post: ekr@skara.se
Telefon: 0511-325 00 Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt