Läs mer

Gifta sig

Bilden visar ett vigselbevis från Essunga kommun

Äktenskap ingås antingen genom en vigsel i ett trossamfund, exempelvis i Svenska kyrkan, eller genom en borgerlig vigsel. Att gifta sig borgerligt är ett alternativ om man inte vill gifta sig i kyrkan. För att få gifta sig borgerligt krävs hindersprövning och intyg om vigsel som lämnas ut av skattemyndigheten. Två vittnen måste vara närvarande vid vigseln. Att gifta sig borgerligt är kostnadsfritt. 

I Essunga kommun finns en borgerlig vigselförrättare/registreringsförrättare, utsedd av Länsstyrelsen. Det är Carina Gustafsson, kontorschef på Sparbanken Skaraborg i Nossebro.

Plats för vigseln kan vara kommunhuset eller någon annan plats enligt era önskemål. Vid vigselakten skall två myndiga vittnen närvara. Det kan vara släktingar eller bekanta. Om ni går i sådana tankar, tänk på att vara ute i god tid! Det fordras nämligen lite förberedelser innan vigseln kan genomföras.

Hindersprövning och anmälan om efternamn

Innan ni kan ingå äktenskap ska ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket Länk till annan webbplats.. När hindersprövningen är klar utfärdar skattekontoret "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel". Intygen ska tas med till vigselförrättaren och gäller i fyra månader.

Du behåller ditt efternamn som det är när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta det eller byta till ett dubbelt efternamn. Läs mer om vad som gäller kring namnbyten på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Läs mer om äktenskap och vigsel på Skatteverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt