Läs mer

Kommunfakta

Hästar på en gård i Lekåsa, Essunga kommun

Essunga kommun har cirka 5 700 invånare  och ligger i hjärtat av Västra Götalands län. Hälften av invånarna bor på landsbygden och hälften i små trevliga tätorter. Nossebro med omkring 2 000 invånare är kommunens centralort.

Kommunens storlek till ytan är 23.500 hektar, vilket motsvarar 235 kvadratkilometer.

Essunga kommun ligger söder om Vänern och en timmas bilresa nordost om Göteborg. Inom en radie på åtta mil når man cirka 1,3 miljoner människor, sex högskolor och tolv städer.

Genuin jordbruksbygd
Essunga kommun är en genuin jordbruksbygd. Nästan 10 procent av invånarna har sin utkomst från jordbruket. Ur dessa jordbruksföretag har det också vuxit fram många industrier, varav flera blivit
stora arbetsplatser, bland annat Dahrén AB i Jonslund. Ett flertal välskötta trav- och ridanläggningar bidrar till ett flertal arbetstillfällen. Vi har ett strategiskt läge mitt i storlänet och ett gynnsamt företagsklimat. Vi har små trivsamma skolor på flera platser i kommunen, och barnomsorgen är väl utbyggd.

Essunga kommun på kartan (extern sida via Open Street Map) Länk till annan webbplats..

Månadsmarknad
Mest känt i vår kommun är månadsmarknaden i centralorten Nossebro den sista onsdagen i varje månad utom december. Förenings- och kulturlivet är mycket omfattande. Vår kulturhistoria är
mycket rik på fornminnen, gamla boplatser, runstenar med mera. Essungabygden är sagolikt vacker och ger tillfällen till många naturupplevelser.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt