Läs mer

Buss och kollektivtrafik

Buss genom Essunga kommun

Kollektivtrafiken i Essunga kommun erbjuds i huvudsak av Västtrafik AB.
Västtrafik AB ägs av Västra Götalandsregionen. Arbete med att förbättra och utveckla kollektivtrafiken i kommunen pågår hela tiden.

Den kollektivtrafik som idag finns på nedanstående linjer är i huvudsak anpassad för arbetspendling och gymnasieresande. För mer information om tider, linjer, priser se Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats..

  • 104 Nossebro-Vara
  • 581 Nossebro-Vårgårda
  • 151 Bredöl-Grästorp-Vara
  • 660 Nossebro-Trollhättan 
  • 546 Nossebro-Alingsås

Närtrafik

Kollektivtrafik för dig som vill åka mellan landsbygd och tätort

Närtrafiken är till för dig som vill åka mellan en adress på landsbygden och kommunens centralort eller tvärtom. Du kan bara resa med närtrafiken inom Essunga kommun och resorna körs inom givna tidsintervaller.

Du beställer resan i förväg hos Västtrafiks beställningscentral och blir hämtad med ett mindre fordon, oftast en taxibil. En resa med närtrafiken måste bokas senast en timme innan den ska påbörjas. Att
resa med närtrafiken kostar som en vanlig enkelbiljett. Du kan betala kontant eller med bankkort. Mer information om närtrafiken finns på Västtrafiks hemsida, eller kontakta Kundservice tel. 0771-41 43 00.

Vad avgör vilka adresser man kan åka till eller från med Närtrafik?

Närtrafik är uppbyggt av gröna och vita områden, samt Närtrafikhållplatser. Man kan resa mellan valfri adress i grönt område och valfri Närtrafikhållplats i samma kommun. Vem som helst kan resa med Närtrafik och man behöver alltså inte vara bosatt på adressen i grönt område för att kunna åka.

Anropsstyrd trafik

Anropsstyrda turer är som vanliga turer i en tidtabell med den skillnaden att de bara körs om någon beställt en resa i förväg, och de körs med mindre fordon, oftast taxibil, istället för buss.

Så fungerar anropsstyrda turer

1. Sök upp din resa i Västtrafiks reseplanerare eller i tidtabellen

2. I tidtabellen eller reseplaneraren finns ett telefonnummer. Ring och beställ turen minst en timma innan den avgår eller dagen innan om du ska resa på morgonen. Det är möjligt att boka flera resor
samtidigt, det är möjligt att förboka resor upp till 14 dagar framåt i tiden.

Nedan följer exempel på anropsstyrda turer:

Måndag-fredag samt även vissa turer lördag och söndag går det att åka taxi från Nossebro, via Essunga, Lekåsa eller Fåglum till Vårgårda för att där kunna åka vidare med tåg mot Göteborg. Taxi linje 663.

Lördag-söndag går det att åka taxi från Nossebro till Grästorp för att där resa vidare med linje 1 Expressbuss mot Trollhättan/Lidköping. Taxi linje 645, 1 Expressbuss.

OBS! Glöm inte att man måste förbeställa de anropsstyrda turerna senast 1 timme före avgångstid, på telefon 0771-91 90 90.

Biljetter

Västtrafik erbjuder bland annat biljett i deras app, periodkort, turist- och besökskort men även enkla biljetter.

Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats.

Du kan även köpa färdbevis på Hemköp i Nossebro.

Färdtjänst

Färdtjänst finns för dig som har ett fysiskt, psykiskt eller socialt funktionshinder, varaktigt under minst tre månader, som gör att du har svårt att åka med allmänna kommunikationsmedel som till exempel buss eller tåg.

Information om färdtjänst

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt