Läs mer

Buss och kollektivtrafik

Buss genom Essunga kommun

Kollektivtrafiken i Essunga kommun erbjuds i huvudsak av Västtrafik AB.
Västtrafik AB ägs av Västra Götalandsregionen. Arbete med att förbättra och utveckla kollektivtrafiken i kommunen pågår hela tiden.

Den kollektivtrafik som idag finns på nedanstående linjer är i huvudsak anpassad för arbetspendling och gymnasieresande. För mer information om tider, linjer, priser se Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats..

  • 104 Nossebro-Vara
  • 581 Nossebro-Vårgårda
  • 151 Bredöl-Grästorp-Vara
  • 660 Nossebro-Trollhättan 
  • 546 Nossebro-Alingsås

Närtrafik

Kollektivtrafik för dig som vill åka mellan landsbygd och tätort

Närtrafiken är till för dig som vill åka mellan en adress på landsbygden och kommunens centralort eller tvärtom. Du kan bara resa med närtrafiken inom Essunga kommun och resorna körs inom givna tidsintervaller.

Närtrafik är uppbyggt av gröna och vita områden, samt Närtrafikhållplatser. Man kan resa mellan valfri adress i grönt område och valfri Närtrafikhållplats i samma kommun. Vem som helst kan resa med Närtrafik och man behöver alltså inte vara bosatt på adressen i grönt område för att kunna åka.

Att resa med närtrafiken kostar som en vanligenkelbiljett i den zon resan går igenom.
Du köper en enkelbiljett i appen Västtrafik To Go eller av föraren. Om du köper enkelbiljetten i appen
får du resa vidare med samma biljett om du byter till ett annat fordon. Biljett köpt av förare betalas kontant eller med bankkort.

Seniorbiljett gäller tillsammans med giltighetsbevis i närtrafiken.
Västtrafiks övriga periodbiljetter gäller inte. Barn under 7 år reser gratis i vuxens sällskap

Mer information om närtrafiken finns på Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller kontakta Kundservice tel. 0771-41 43 00.

Anropsstyrd trafik

Anropsstyrda turer är som vanliga turer i en tidtabell med den skillnaden att de bara körs om någon beställt en resa i förväg, och de körs med mindre fordon, oftast taxibil, istället för buss.

Så fungerar anropsstyrda turer

1. Sök upp din resa i Västtrafiks reseplanerare eller i tidtabellen

2. I tidtabellen eller reseplaneraren finns ett telefonnummer. Ring och beställ turen minst en timma innan den avgår eller dagen innan om du ska resa på morgonen. Det är möjligt att boka flera resor
samtidigt, det är möjligt att förboka resor upp till 14 dagar framåt i tiden.

Nedan följer exempel på anropsstyrda turer:

Måndag-fredag samt även vissa turer lördag och söndag går det att åka taxi från Nossebro, via Essunga, Lekåsa eller Fåglum till Vårgårda för att där kunna åka vidare med tåg mot Göteborg. Taxi linje 663.

Lördag-söndag går det att åka taxi från Nossebro till Grästorp för att där resa vidare med linje 1 Expressbuss mot Trollhättan/Lidköping. Taxi linje 645, 1 Expressbuss.

OBS! Glöm inte att man måste förbeställa de anropsstyrda turerna senast 1 timme före avgångstid, på telefon 0771-91 90 90.

Biljetter

Västtrafik erbjuder bland annat biljett i deras app, periodkort, turist- och besökskort men även enkla biljetter.

Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats.

Du kan även köpa färdbevis på Hemköp i Nossebro.

Se nedan för information om seniorkort.

Färdtjänst

Färdtjänst finns för dig som har ett fysiskt, psykiskt eller socialt funktionshinder, varaktigt under minst tre månader, som gör att du har svårt att åka med allmänna kommunikationsmedel som till exempel buss eller tåg.

Information om färdtjänst

Seniorkort

Essunga kommun erbjuder Västtrafiks seniorbiljett för för dig som är folkbokförd här i Essunga kommun. Den första juni 2024 så sänks ålder för seniorkort från 75 till 70 år. Biljetten är kostnadsfri. Seniorbiljetten går att beställa upp till tre månader före det att du uppfyller kommunens åldersvillkor, men du kan inte börja resa med den förrän du fyllt år.

Var gäller seniorbiljetten?

Seniorbiljetten gäller dygnet runt inom zon C på alla Västtrafiks linjer, Flexlinjer, Närtrafik och Närbussar. Biljetten gäller inte för resor med Flextrafik, Kosterbåtarna eller färdtjänst. I zon C ingår kommunerna Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Götene, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Orust, Skara, Skövde, Sotenäs, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg och Åmål.

Beställ på Västtrafiks hemsida

Du beställer din seniorbiljett under Mina erbjudanden på mittkonto.vasttrafik.se Länk till annan webbplats.. Om du inte har ett konto kan du enkelt skapa det på vasttrafik.se/seniorerbjudande Länk till annan webbplats.. När du beställer en seniorbiljett godkänner du att bli registrerad i Västtrafiks kundregister. Det är en förutsättning för att kunna ta del av erbjudandet, seniorbiljetten är personlig.

Har du frågor om seniorbiljetten?

Om du behöver hjälp med din beställning eller har frågor kan du kontakta Västtrafik. Besök vasttrafik.se/seniorbiljett Länk till annan webbplats. eller ring Västtrafiks kundservice på 0771-41 43 00.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!