Läs mer

Friluftsliv

Hålvägarna i Furet, medeltidens E20

Essunga kommun har mycket goda förutsättningar för friluftsliv bland annat genom rika och unika tillgångar till natur- och kulturmiljöer. Det finns motionsspår, leder, utegym för olika aktiviteter och för barnen finns det många lekplatser.

Forskning visar att motion och vistelse i naturen är mycket effektivt för att minska stressrelaterade besvär och fungerar även som ett skydd mot kommande stress. Efter bara 4-5 minuter ute i naturen går puls och blodtryck ner och mängden stresshormoner i blodet minskar. Natur i kombination med fysisk aktivitet har en turboeffekt som dessutom är långvarig.

Vandra & Promenera

Kulturvandring

En ca 2 km lång promenad i Nossebro. Längs vägen finns skyltar där du kan läsa om när järnvägen kom till byn, tårtor som åker tåg och sanningen om huruvida saxen på Stureplan är världens största eller inte. Hämta en karta på biblioteket i Nossebro, eller läs den digitalt. Pdf, 1.5 MB.

Hälsans Stig

En härlig slinga i omväxlande miljö med varje kilometer utmarkerad. Börja din promenad var du vill och räkna ihop hur många kilometer du promenerat. Slingan i Nossebro är 5 km. Hämta en karta på biblioteket i Nossebro, eller läs den digitalt. Pdf, 3.3 MB.

Pilgrimsled

Under medeltiden färdades vandrare långväga för att nå heliga mål. Precis som då kan vi nu vandra genom natur- och kulturrik miljö. På medeltiden var Lödöse både en viktig hamnstad vid Göta Älv och viktig knutpunkt för pilgrimerna. Sträckan Lödöse-Skara går genom Essunga kommun. Här hittar du mer information och karta över pilgrimsleden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vandra i Skaraborg

SÅ NÄRA, SÅ VARIERAT, SÅ LUGNT

I Skaraborg finns många natursköna vandringsleder av varierande karaktär. Inom 1 timmes bilfärd kan du uppleva allt ifrån Vänerskärgårdar och kustlandskap till platåberg och en böljande rullstensås. Så nära varandra, men ändå så olika. Vandringarna nedan är cirka 1 mil långa och perfekta för en avslappnad dagstur. Så snöra skorna, ge dig ut till fots och upplev lugnet! Här finns så mycket att upptäcka. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Klimatsmarta vandringar- åk kollektivt till vandringsleden

Hoppa på tåget, påbörja vandringen från perrongen och ge dig direkt ut i naturskönt landskap. Visst låter det härligt? Här hittar du 7 tips på vandringsleder som tar dig genom Bohusläns fiskesamhällen, Dalslands vildmark och Västergötlands kulturbygd. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykla

Norra cykelturen

Cirka 35 kilometer lång. Start och stopp är vid Nossebrobadet. Cykelturen är inte markerad, karta finns digitalt eller att hämta på biblioteket i Nossebro. Här finns mer information, och karta över Norra cykelturen. Länk till annan webbplats.

Södra cykelturen

Cirka 45 kilometer lång. Start och stopp är vid Nossebrobadet. Cykelturen är inte markerad, karta finns digitalt eller att hämta på biblioteket i Nossebro. Här finns mer information, och karta över Södra cykelturen. Länk till annan webbplats.

Motionsspår

Högaberget, Nossebro

Spåren är delvis belagda med flis och bark och går genom blandskog. Här finns slingor som är 0,7 km, 2 km samt 2,5 km. Här finns också ett elljusspår, och delar av Strandpromenaden går vid Högaberget. Här finns mer information om Högabergets motionsspår. Länk till annan webbplats.

Bergevi, Främmestad

Spåren är delvis belagda med grus men följer även omväxlande enkla vägar och skogsstigar. Här finns slingor som är 1 km, 2,5 km, 5 km, 7 km samt 10 km. Här hittar du mer information om belysning och kartor. Länk till annan webbplats.

Lekplatser

Det finns många roliga lekplatser runt om i kommunen. Att leka, klättra och busa är ett bra sätt att utveckla motorik och rörelseförmåga samt stärka muskler och skelett. Förena nytta med nöje genom att låta barnen (och kanske även de vuxna) leka på en lekplats.

Här finns lekplatserna

- Jonslund: Cypressvägen
- Främmestad: Änghagevägen
- Essunga: Vildvinsvägen
- Kyrkås: vid kyrkan
- Nossebro: Järnvägsgatan, Eklövsgatan, Majgatan, Forsgatan och Strandgatan.

På samtliga lekplatser görs varje år en besiktning enligt EU-standard av en behörig besiktningsman.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt