Läs mer

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kultur och fritid

Bibliotekets lokaler är öppna för korta besök. Antalet besökare samtidigt i lokalen är kraftigt begränsat, och tanken är att man gör sitt ärende så snabbt man kan och sedan går ut igen. Biblioteket är inte någon mötesplats just nu. Ordinarie öppettider gäller.

Tillsammans hjälps vi åt genom att följa dessa regler:

  • Endast du som har ärende går in på biblioteket (sällskap väntar utanför).
  • Besök oss endast om du är frisk

Take away-bibliotek
Biblioteket erbjuder fortfarande möjligheten att hämta dina lån vid entrén under ordinarie öppettider. Maila oss på essunga.folkbibliotek@essunga.se eller ring 0512-570 47 så förbereder vi ditt ärende.

Låna dator
Du kan låna en dator för korta ärenden, inklusive utskrift.

Förändrade låneregler
För att underlätta för och skydda våra låntagare i Coronavirustider har vi tillfälligt förändrat våra låneregler. Gäller tills vidare.

  • Möjlighet att låna om 6 gånger, i stället för 3
  • Vi tar inte ut någon övertidsavgift
Svenska flaggan vajar i vinden på Sveriges nationaldag

Essunga kommun har ett rikt föreningsliv med över hundra föreningar och flera verksamma studieförbund. Här finns många tillfällen att träffas i olika former under hela året.

Ett kultur- och idrottsstipendium på 10 000 kr/år är instiftat och utdelas av tradition på Sveriges nationaldag. Aktuell information om vad som är på gång hittar du i kommunens evenemanglänk till annan webbplats.

Film

Biograf Stjärnan

Hösten 2006 återinvigdes Biograf Stjärnan efter en renovering och digitalisering. Här har visats film sedan 1916 och numera ges olika live-sändningar från olika scener. Det är föreningen Nöjesstjärnan som driver bioverksamheten. I Biograf Stjärnan visas också skolbio för eleverna i Essunga kommun.

Bioföreningen Nöjesstjärnanlänk till annan webbplats

Konst

Algot Galles fiskar

I Biblioteket anordnas konstutställningar.

I maj varje år anordnas utställningen "Kreativa biblioteket" på Essunga bibliotek. Då fylls biblioteket med skaparglädje i alla dess former. Det kan vara skulpturer, bildkonst, små byggen, elevarbeten, innovativa idéer eller uppfinningar. Det kan också vara inslag av personer på plats i form av uppträdande, workshop eller en installation av något slag. .

Musik & Teater

Barnteater

Essunga Musik- och teaterförening anordnar musik- och teaterföreställningar i kommunen. För det mesta är föreställningarna i Nossebro skolas aula, men det händer även att de spelas på andra platser.

Nossebro Scen är en arena för musik sommartid. Föreningen Framtid Nossebro driver verksamheten på Nossebro Scen.

Essunga Musik- och Teaterföreninglänk till annan webbplats

Barn- och ungdomskultur

Barnkultur

Här får alla barn, från tre års ålder och uppåt, minst en kulturupplevelse per läsår.

Skolbio visas i Biograf Stjärnan som ligger i anslutning till Nossebro skola.
 
Kreativa Biblioteket, som anordnas i slutet av maj, är en utställning som är öppen för människor i alla åldrar, såväl proffs som amatörer.

Hembygd

Hembygd

I Essunga kommun finns 8 hembygdsföreningar med varsin hembygdsgård. I Lekåsa finns ett lantbruksmuseum, i Essunga ett skolmuseum och ett radiomuseum. Främmestads hembygdsförening har ett butiksmuseum och i Nossebro finns ett järnvägsmuseum och en kvarn med vattenhjul. Fåglum har sina tusenåriga hällristningar och en väderkvarn. Blåbärja gårdsmuseum är ett privat lantbruksmuseum i Malma. Det finns mycket spännande att upptäcka i vår kommun.

Vill man se vyer från Nossan kan man boka en tur med ångbåten S/S Nossanlänk till annan webbplats som under sommaren lägger till vid campingen.

Retro är något vi gärna talar om i Nossebro. Centrala Nossebro har många byggnader som kommer från 1950-, 1960- och 1970-talen. Det finns många detaljer som för tankarna till ”den gamla goda tiden”. Detta ser vi som vår uppgift att bevara att utveckla. I ett modernt samhälle vill vi låta det gamla möta det nya.

I Nossebro kan du gå en kulturvandring där du kan läsa och lära dig mer om platser och bygnader.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt