Läs mer

Springer för livet

På torsdag springer elever i Nossebro skola den traditionsenliga Nossebrojoggen. Det är elever från förskoleklass upp till och med årskurs fem som springer det upp till närmare en halvmil långa varvet.

I samband med loppet finns möjlighet att skänka en springslant till välgörande ändamål. De barn som vill och kan tar med sig en peng till skolan. Det som samlats in har tidigare år skänkts till bland annat barncancerfonden.

– Vi vet ju att rörelse är bra för inlärningen och hälsa är ett område som är i fokus för våra elever. Många unga idag är stillasittande men vi tycker att det är viktigt med rörelse, berättar läraren Sara Martinsson.

– Eleverna har under terminen tränat inför loppet, för att känna sig stärkta och väl förberedda, både mentalt och fysiskt.

Forskning visar att barn som rör sig mer både har bättre kondition, mental hälsa och skolresultat. Folkhälsomyndigheten rekommenderar barn och unga att under minst en timme om dagen röra sig så att pulsen höjs. Samtidigt har Livsmedelsverket i en undersökning konstaterat att många unga rör sig för lite. Nossebrojoggen är ett av många sätt att motverka detta.

De mindre barnen springer en kortare runda, med valfritt antal varv runt värmeverket i Nossebro. Elever i årskurs 3-5 springer ett längre varv på Högaberget, vilket är ungefär fyra kilometer långt.

– Vi har personal utmed hela banan för att sporra och guida barnen rätt, berättar Sara Martinsson.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!