Läs mer

Grill-SM hålls i Nossebro

I maj nästa år kommer Nossebro att fyllas med grillentusiaster. Idag kom nämligen beskedet att 2023 års grill-SM ska hållas i Nossebro.

Glädjerop utbröt under fredagen i kommunhuset i Nossebro när beskedet kom att nästa års SM i grill & barbeque hålls på orten. Ansvariga i kommunen har den senaste tiden haft tät kontakt med arrangörerna för att få valet av plats för nästa års SM att falla på just Nossebro. En satsning som alltså fallit väl ut och idag firades beskedet av kommunutvecklare Pernilla Nilsson.

– Det känns verkligen jätteroligt! Det här är en fantastisk möjlighet att visa upp vår kommun och att locka besökare som i samband med SM även kan upptäcka den charmiga handel, det fritidsliv och de naturupplevelser som erbjuds här. Dessutom är det något glädjefullt och välsmakande för kommuninvånarna att se fram emot!

– Ja, det här känns jättebra! Underbart att se att arrangören har satt värde vid den enorma potential som finns här, säger kultur- och fritidschef Nettan Larsson.

Ett lantligt nav i regionen

Med allt från anrika Nossebro marknad till stora motorträffar är man i Essunga kommun van vid större evenemang som lockar besökare utifrån. För ett par veckor sedan kom delar av styrelsen i Swedish BBQ Association till Nossebro för att kolla in marknads- och evenemangsområdet. Ordförande Michael Andersson och Per Nord var imponerade av både orten och marknadsområdet där SM-tävlingarna ska hållas berättar Pernilla Nilsson.

– Vi ligger som ett nav i regionen och är en liten, naturskön landsortskommun med enorma möjligheter.

Lokalodlat i fokus

De senaste två åren har SM i Grill & BBQ arrangeras i Landskrona, men nästa år byts alltså Skåne mot Skaraborg när Nossebros frodiga landskap får agerar kuliss åt tävlingarna. Det blir den yta i centrala Nossebro som den sista onsdagen varje månad används för att arrangera den 120 år gamla marknaden som under SM-dagarna, den 26 till och med den 28 maj, ska intas av SM-kombattanter, hungriga besökare och doften av nygrillat.

– Vi kommer dessutom att bjuda in lokala odlare, mat- och dryckesproducenter till denna mathelg för att lyfta den lokala maten och inspirera besökare att äta och handla lokalt, säger Pernilla Nilsson.

För stora och små

Tält med mat och underhållning, barnaktiviteter samt ett torg med mat- och dryckesproducenter kommer också att finnas på plats under grill-SM lovar Nettan Larsson.

– Under grill-SM kommer vi att erbjuda något för både stora som små matentusiaster. Nästa år kommer att bli något alldeles extra här i området: Essunga kommun firar ju 40 år med mängder av aktiviteter under hela året. Jag ser verkligen fram emot det och det hoppas jag att kommuninvånarna också kommer att göra.

Grillfavoriter

Avslutningsvis är då frågan vad arbetsgruppen kultur- och fritidschefen Nettan Larsson och kommunutvecklare Pernilla Nilsson helst lägger på grillen?

– Mitt grilltips är hel fisk som jag fyller med massor av goda kryddor, sist grillade jag nyfångad havsöring, som fylldes med massor av smör dragon lite rosmarin samtidigt grillar jag potatis, broccoli, plus en massa andra goda grönsaker på muurikkan, och gör en smarrig sås med hemmagjord fiskbuljong som grund, toppar med lite grillad citron och räkor, säger Nettan Larsson.

– Min absoluta favorit på den glödheta grillen är egenkryddat stekfläsk, ska det gå snabbt grillar jag gärna Eriksons Charks rally eller F7 kotletter, ihop med grillad majskolv, lök och champinjoner. Till detta gärna en het sås och en hemlagad potatissallad, säger Pernilla Nilsson som menar att grilla är så mycket mer än att bara tillaga mat på glödhett galler.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt