Läs mer

Ny rankning visar: Här är bäst att bo för barn

Essunga är den kommun i hela Västsverige som är bäst att bo i med barn. Det visar en ny kartläggning.

Bra skolor, närhet till fritidsaktiviteter och trygghet. Det är några av de faktorer som vägts in när Länsförsäkringar kartlagt vilka kommuner som är bäst för barn, sett ur barnens perspektiv. Essunga är landets fjärde bästa kommun för barn visar rankningen.

– Jag är inte direkt förvånad för jag tycker att det här är det bästa stället på jorden! Närheten, naturen, evenemangen och bemötandet, det är speciellt här. Bara en så enkel sak som att vi hälsar på folk vi möter! I mindre kommuner som vår så sluter samhället upp. Resultatet speglar ett lagarbete där våra olika politiska partier tillsammans jobbar för att driva kommunen framåt med bygdens bästa för ögonen, säger kommunstyrelsens ordförande kommunalrådet Daniel Andersson (M).

Ett undantag

Bara Vellinge, Lidingö och Danderyds kommuner hamnar högre än Essunga i rankningen. Generellt toppas mätningen av kommuner som sett till andelen invånare är medelstora och ligger en bit från de större, mer befolkningstäta kommunerna. Längre ner i rankingen hamnar mindre kommuner. När kommunernas placering dessutom matchas med bostadspriser på villamarknaden kan man även se att ju bättre placering kommunerna har i Länsförsäkringars indexranking ”Bäst att Bo för Barn”, ju dyrare är bostäderna. Men Essunga kommun är ett stort undantag till detta: Inte bara är kommunen en av landets minsta utan den som köper bostad här får dessutom mycket för pengarna. Därmed bryter Essunga kommun mönstret och hamnar på en fjärde plats. 

– Visst gör man ett klipp om man bosätter sig här! Här får man mycket för pengarna. Inte bara när det gäller villapriserna utan även sett till livskvalitet: Var du än bor i kommunen har du naturen runt knuten och även nära till en levande tätort med allt du behöver och fullt med evenemang, så som Nossebro marknad. Här är verkligen gött att leva både för liten som stor, konstaterar kommunstyrelsens andre vice ordförande, oppositionsråd Peter Andréasson (S).

Tryggt och trivsamt

Essunga kommun har enligt SCB:s senaste medborgarenkät sjunde bäst förskola i landet, när man jämför de kommuner där undersökningen genomförts. Dessutom så visar undersökningen att närmare 95 procent av kommuninvånarna tycker att kommunen är en mycket eller ganska bra plats att bo och leva på. Lugnet och närheten till naturen lyfts fram som några av bygdens många förtjänster. 

99 procent känner sig trygga ute när det är ljust och när mörkret fallit på så känner över 9 av 10 på samma sätt. Det kan jämföras med landet i stort, där en av fyra inte känner sig trygg ute efter mörkrets inbrott. 

– Vi jobbar tillsammans för att skapa förutsättningar för en kommun där medborgarna kan trivas och frodas. Vi tror att exempelvis Jonslund, där det just nu byggs en helt ny naturnära skola, inte långt från E20 med pendlingsavstånd till flera städer, är en ytterligare investering i våra barns framtid, säger kommundirektör Cecilia Trolin.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!