Läs mer

Kampen har gett resultat: Bedömningsbil placeras i Nossebro

Nu står det klart att Essunga kommun med start vecka 11 får en bedömningsbil permanent placerad i Nossebro.

Kommunen har arbetat hårt för att en bedömningsbil ska placeras i Nossebro. Inte minst med anledning av att Essunga är den kommun i Västra Götaland där kommuninvånarna får vänta längst på ambulans. Bedömningsbilen är utrustad på samma sätt som en ambulans och även om det inte går att ligga ner i bilen så kommer den ambulanssjuksköterska som bemannar den att snabbt kunna göra de första insatserna vid akut behov av hjälp. 

– Det känns som att vi vunnit en seger i och med att vi nu får en bedömningsbil i kommunen. Det kan bli livräddande för kommuninvånarna. Det här är en resa som påbörjades 2018 och vi har påtalat behovet under flera år. Det har varit ett brett politiskt samarbete i detta från politikernas sida och i både i formella och informella möten har vi försökt påverka regionen som ju har rådighet över frågan. Så det är jättekul att det här äntligen händer! Sedan får man aldrig bli nöjd. Men just för tillfället är vi ändå väldigt nöjda att vi gemensamt har lyckats nå fram till det här, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson. 

Alla ambulanser som åker ut på livshotande utryckningar ska komma inom 20 minuter, men enligt SOS Alarm det är endast 16 procent av ambulanserna som anländer till Essunga kommun inom den tiden. En bedömningsbil anser både kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson och kommunstyrelsens andre vice ordförande Peter Andréasson, är en bra lösning på en vad de anser har varit en oacceptabel situation.

– Det är känns bra att vi äntligen får bedömningsbilen. Det här är en god början, då vi givetvis helst ser en ambulans på plats. Med en bedömningsbil och ambulanssjuksköterska i Nossebro så hoppas vi att fler ska få akut hjälp inom rimlig tid, säger Peter Andréasson.

Detta blir den femte bedömningsbilen i Skaraborg. Den kommer att vara placerad vid vårdcentralen i Nossebro och bemannas vardagar klockan 8-16. Med start vecka 11 så kommer den ambulanssjuksköterska som bemannar bilen att finnas tillgänglig för att rycka ut. 

– Det är mycket glädjande att våra invånare nu får snabbare hjälp när de har akuta eller livshotande symtom, avslutar kommundirektör Cecilia Trolin.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson, kommunstyrelsens andre vice ordförande Peter Andréasson och kommundirektör Cecilia Trolin.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson, kommunstyrelsens andre vice ordförande Peter Andréasson och kommundirektör Cecilia Trolin.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!