Läs mer

Balvagnsturer för äldre väcker minnen: "En höjdpunkt"

I veckan har det åter varit dags för rullstolar och rullatorer att inta balvagnskärran i Nossebro. Att ta med pensionärer på balvagnstur runt landsbygden har nämligen blivit en återkommande tradition i Essunga kommun. 

Pensionärerna Ulla-Britt Eriksson, Gunnel Pettersson och Ingegerd Olsson, som vinkar till passerande, under balvagnsturen genom Nossebro.

Pensionärerna Ulla-Britt Eriksson, Gunnel Pettersson och Ingegerd Olsson, som vinkar till passerande, under balvagnsturen genom Nossebro.

– Det här är verkligen en höjdpunkt! Att åka i skrinda är en symbol för en tid som gått. De flesta av oss äldre ombord idag har vuxit upp med balvagnar och några av oss minns när vi förr i tiden åkte höskrinda. Nu kommer minnen upp, säger pensionären Theodor Paulstadt som åkte turen för sjätte gången.

Minnen väcks

– Det är trevligt. Det bästa är att komma ut under denna den finaste tiden samt gemenskapen ombord. Min man fyllde år på sommaren och detta minner om detta, berättar pensionären Ingegerd Olsson.

Detta är sjätte året som de mycket populära balvagnsturerna, där äldre tas med på utflykt i balvagn efter traktor, arrangeras. Den behagligt skumpande turen lotsar pensionärerna mellan kohagar och vetefält. Flera turer har körts under midsommarveckan.

– Det är underbart att se de äldres glädje! Detta talas om långt efteråt, konstaterar aktivitetssamordnare Ingrid Malmevik.

"Vi strögar. Jäkligt roligt!"

–  Detta väcker minnen för många som levt sitt liv här på landsbygden. Detta är bara glädje och en populär aktivitet, säger aktivitetssamordnare Fredrika Bäck Stiller.

Hur fick ni idéen till balvagnsturerna?

– Vi spånade lite om allt möjligt och så hade jag träffat våra häftiga äldre. De ville ut och se sig omkring i kommunen. Det blev morsans traktor och Lions balvagn. Det är många som tycker att det är roligt när vi strögar genom samhället och de vinkar. Det gör folk glada och då är det bra tänker jag. Det här är jäkligt roligt, säger kommunstyrelsens ordföranden Daniel Andersson som kör turerna.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!