Läs mer

Efter önskemål från barn: Lekplatsen upprustad

Den 12 juni återinvigdes den upprustade och nu med linbana försedda lekplatsen vid Eklövsgatan i Nossebro av den flicka som skrivit det medborgarförslag som föranlett investeringen.

Lekplatsen på Eklövsgatan i Nossebro var inte tillräckligt rolig. Det tyckte då tioåriga Isabella Nyberg som tillsammans med lärare skrev ett medborgarförslag om hur lekplatsen kan förbättras. Ett förslag som hon för ett år sedan kom till kommunstyrelsen och presenterade för politikerna. Dessa lyssnade och nu har 200 000 kronor investerats för att göra lekplatsen mer attraktiv. Pengar som tagits ur befintlig investeringsbudget.

– Det här känns bra! Det bästa med detta är att se att man som liten kan göra något och vara med och påverka, säger Isabella Nyberg som hunnit fylla elva år.

Kommunen bjöd in hela årskurs fem vid Nossebro skola till invigningen av den upprustade lekplatsen. Barnen och pedagogerna skålade i saft och fikade på bullar samtidigt som de fick möjlighet att testa bland annat den nya linbanan som satts upp på området. Det är den första linbanan i kommunens regi.

När representanter från Essunga kommun under en lektion överraskade årskurs fem med beskedet om lekplatsupprustningen och nyheten om att eleverna skulle inviga den fick Isabella motta applåder av sina klasskamrater och lärarna tog tillfället i akt att prata med barnen om hur en kommun styrs och vad det innebär att leva i en demokrati. Eleverna kunde konstatera att man även som ung har möjlighet att påverka i en demokrati, till exempel genom att skriva till politikerna och komma med förslag. Precis som Isabella gjort.

– Det är demokrati och det är barn, så det är jättekul när de här två frågorna hänger ihop. Vi vill gärna få in mer idéer från barn, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

På lekplatsen har förutom den nya linbanan även en ny kompisgunga installerats samt en ny sandlåda.

– Dessutom så kommer vi helt i linje med medborgarförslaget montera en låda där lekutrustning kan lämnas för att andra också så kunna använda den. Vi har även satt fundament för att montera belysning på lekområdet. Planen är att det är färdigmonterat till hösten, berättar Bjarne Hurtig som är chef på Gata/Park i Essunga kommun. 

Hur betydelsefull är lekplatsen för barnen?

– Det är helt fantastiskt att ett medborgarförslag från en tioåring resulterar i en renoverad lekplats! Jättekul att alla kan påverka, säger Emelie Bäckström Wallin som är lärare vid Nossebro skola.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!