Läs mer

Stor SVT-serie spelas in här i kommunen: "Skönheten lockade"

När SVT:s storsatsning tv-serien ”Tordyveln flyger i skymningen” spelas in nu i sommar kommer flera av scenerna att spelas in i Essunga kommun.

– Det är kommunens skönhet, litenhet, blandningen av det nya och det gamla samt att jag kan hitta mycket 70-talsmiljöer både vad gäller byggnader, gamla hus och interiörer som bidrar till att vi valt platser och miljöer här, berättar seriens locationscout Kamjar Rezaei.

Tidigare i år besökte Kamjar kommunhuset och guidades runt i kommunen av besöksnäringsstrateg Pernilla Nilsson.

– Det här är en möjlighet att visa upp våra lilla kommuns stora skönhet och våra vackra miljöer i ett stort nationellt sammanhang. Vi har ju precis som Kamjar konstaterar en blandning av det moderna och av välvårdade retromiljöer. Sedan är det ju väldigt naturskönt i vår bygd och här är även fullt med människor som är beredda att bidra och lösa eventuella spörsmål: Det här är Sverige när det är som allra bäst, säger Pernilla Nilsson. 

Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen kommer förutom att den filmas i Essunga kommun även att spelas in på andra platser i Västra Götaland. Serien är ett familjeäventyr planerad att sändas i SVT under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. 

– Indiana Jones möter Stranger Things, så kan man beskriva detta familjeäventyr, avslöjar Kamjar Rezaei.

De exakta inspelningsplatserna i kommunen är än så länge hemliga, berättar Rezaei.

– Det är även för framtida projekt jag kontaktar Essunga kommun och letar platser här.

Tordyveln flyger i skymningen utspelas i Småland men då Film i Väst arbetar med produktionen så ska inspelningen ske i Västergötland, sådana är reglerna. Den 14 maj påbörjades inspelningen och filmteamet har under en tid nu befunnit sig i Alingsås kommun.

– Jag måste hitta Småland här uppe och det kan jag göra i bland annat Essunga kommun.

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson och locationscout Kamjar Rezaei tittade tidigare i år på filmsköna platser runt om i kommunen.

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson och locationscout Kamjar Rezaei tittade tidigare i år på filmsköna platser runt om i kommunen.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!