Läs mer

De ska bygga Jonslunds skola: "En ny era"

Nu står det klart vem som får bygga Jonslunds nya skola: I hård konkurrens har Skanska tilldelats uppdraget.

Från vänster: Anton Wihlstrand, platschef Skanska, Daniel Andersson, KS ordförande, Peter Andréasson, andra vice ordförande KS, Jon Tjärnström, projektchef Skanska, Daniel Öhrstig, distriktschef Skanska, Alexander Lidén, projektchef Essungabostäder och Johan Skoglund, vd Essungabostäder.

Från vänster: Anton Wihlstrand, platschef Skanska, Daniel Andersson, KS ordförande, Peter Andréasson, andra vice ordförande KS, Jon Tjärnström, projektchef Skanska, Daniel Öhrstig, distriktschef Skanska, Alexander Lidén, projektchef Essungabostäder och Johan Skoglund, vd Essungabostäder.

 

– Det är fantastiskt roligt att det som vi planerat för i så många år faktiskt händer och blir av på riktigt! Det här är historiskt för Jonslund som samhälle och startskottet för en ny era på orten! Jonslund kan bli ett dragplåster för de nya invånare som vi vill välkomna till kommunen framöver. Närheten till E20, Dahrén Sweden AB, det vackert lantliga läget och den nya skolan är en del av de komponenter som finns här och som tillsammans bidrar till en mycket attraktiv boendeort som vi hoppas kan locka inte minst många nya barnfamiljer, säger kommundirektör Cecilia Trolin.

En historisk resa

I maj 2022 tog kommunfullmäktige i Essunga kommun det historiska beslutet: Att låta bygga en helt ny skola i Jonslund för att ersätta de nuvarande skollokalerna på orten, vilka har ett stort underhållsbehov. Efter kommunfullmäktigebeslutet har en arkitektbyrå i nära samverkan med skolpersonal, elever och tjänstemän tagit fram ritningar för hur skolan ska se ut. Och skrivs alltså kontrakt med den entreprenör som ska uppföra skolan.

Skanska, som lämnade lägst anbud när det gäller kostnaden för bygget, tog hem kampen i konkurrens med nio andra anbud. Skanskas anbud låg på 99 980 000 kronor medans det högsta budet låg på 123 800 000 kronor. Tio inkomna anbud är mycket för ett sådant här projekt berättar Alexander Lidén som är projektchef vid Essungabostäder.

– Det är verkligen många om man ser på liknande projekt! Alla har gjort sitt yttersta för att det ska bli av och det märks. Vi har ju hoppats på att det skulle kunna gå så här fort och nu är det den roligaste biten kvar – att bygga skolan! Det har också varit fint att ha allt från barn och lärare till projektörer och tjänstemän så nära involverade i projektet.

Hur ser du på att det är Skanska som nu får uppdraget?

– Skanska har byggt många skolor och har och har den erfarenhet som krävs för att bygga Jonslunds nya skola. Det känns tryggt.

"Satsning för framtiden"

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson har tidigare kallat beslutet om Jonslunds nya skola historiskt för kommunen. Och att våga satsa på en ny skola innebär på många sätt att kommunen går mot strömmen, konstaterar Andersson.

– Det är en satsning av historiska mått. Så här mycket pengar har vi inte investerat sedan en skola byggdes här i kommunen på 60-talet. Det är jätteroligt det här!

Kommunstyrelsens andra vice ordförande Peter Andréasson tycker att satsningen är viktig bland annat för kommunens på barn och unga.

– Det är en satsning på framtiden! För kommunen så är det bra att vi har fint skick på våra skolor så att verksamheten får så goda förutsättningar som möjligt och jag hoppas givetvis att Jonslundsborna är glada för den ny skolan, där deras barn ska gå.

Då kan skolan stå klar

Nu påbörjas detaljprojekteringen inför bygget och det förberedande arbete inför byggstart sker i vår. Under början av 2026 är förhoppningen att skolan ska stå klar. Under tiden som bygget pågår kommer barn och elever att gå kvar i de nuvarande lokalerna.

– Vi ser jättemycket fram emot att få bygga skolan. Det är en fin satsning, en fin skola och en fin investering så det känns väldigt inspirerande att vara med och bidra. Vi ser fram emot att genomföra detta, avslutar Daniel Öhrstig som är distriktschef på Skanska.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!