Läs mer

Många oroar sig för ekonomin: Här finns stöd att få

Vår budget och skuldrådgivare Per Hjällström finns på biblioteket i Nossebro på tisdagar för att ge stöd och råd. Hör av dig till Per för att boka en tid.

Finansinspektionens senaste rapport visar att en av tre har haft bekymmer med att betala löpande utgifter, så som mat och hyra, under de senaste 12 månaderna.

– Det är väldigt tydligt att många oroar sig för ekonomin och att det i sin tur i hög grad påverkar hälsa och välbefinnande. Men det finns mycket man kan göra. Att bli mer aktiv i sin vardagsekonomi skapar kontroll och kan minska oron. Man kan också ta hjälp av mig för att få överblick och tips på hur man kan skapa stabilitet och balans i sin ekonomi, säger kommunens budget- och skuldrådgivare Per Hjällström.

Kontaktnummer

Finansinspektionens rapport i sina helhet kan du läsa på Finansinspektionens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du lyssna på ett inslag i P1 Morgon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med Sofia Tyréus på Finansinspektionen.

Under kontorstid på tisdagar finns budget- och skuldrådgivare Per Hjällström på plats i biblioteket i Nossebro: Välkommen att höra av dig på 0512-313 18 eller genom att mejla Per .

Till Per kommer människor för att gratis få stöd i frågor som rör budgetrådgivning, skuldrådgivning och skuldsanering.

– När man märker att det inte riktigt går ihop kan man komma till mig så kan jag hjälpa till att reda ut situationen. Ofta kan det kännas jobbigt att gå igenom sin ekonomi. Även om man ofta inte kan göra så mycket åt sina inkomster kan man ofta göra något åt sina utgifter. Jag kan till exempel hjälpa den som kommer med att göra en hållbar budget.

Det finns hjälp att få

Förutom stöd i att skapa en bättre balans i vardagsekonomin genom budgetrådgivning erbjuder Per skuldrådgivning samt stöd inför och under en eventuell skuldsanering. Exempelvis kan han lägga upp planer för skuldsaneringen och kontakta fordringsägare.

– Kom i tid till mig för att få stöd och hjälp! Det finns vägar framåt. Att ha skulder kan upplevas som skamligt men det är mycket vanligt att hamna i en ekonomiskt ansträngd situation. Det är superbra att komma i god tid och det finns en väg framåt för alla. Mitt arbete handlar om hjälp till självhjälp men du som medborgare ska få det stöd du behöver.

Ladda ner en broschyr om budget- och skuldrådgivningÖppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..

Du kan få hjälp:

  • att planera din ekonomi och göra en budget
  • att hantera dina skulder
  • att kontakta dem du är skyldig pengar
  • inför och under en skuldsanering.

Budgetrådgivning – planera din ekonomi

För att få koll på din ekonomi är det bra att göra en budget över dina inkomster och utgifter. Då blir det tydligare att se vad som skulle kunna förändras för att pengarna ska räcka längre. Rådgivaren hjälper dig att sammanställa de olika delarna och utforma budgeten så att den passar dina förutsättningar.

Budgetrådgivningen är en viktig del av förberedelserna för eventuell skuldrådgivning eller skuldsanering.

Skuldrådgivning – hantera dina skulder

Om du har svårt att hantera dina skulder kan budget- och skuldrådgivaren tillsammans med dig se vilka möjligheter som finns för att lösa situationen. Målet med skuldrådgivningen 3 är att reda ut vilka skulder du har och hitta en väg ut ur skuldsättningen. Det kan innebära att samla alla skulderna hos en långivare eller att ni kommer överens om nya betalningsvillkor.

Du kan till exempel få hjälp med att:

  • räkna ut hur mycket som är rimligt att betala av på skulderna varje månad
  • kontakta fordringsägarna, det vill säga de du är skyldig pengar, för att diskutera lösningar.

Skuldsanering – när du inte kan betala

Om du har stora skuldproblem kan du ha rätt att få skuldsanering. Om du beviljas skuldsanering får du en betalningsplan på upp till fem år. Under de här åren går alla inkomster som du inte behöver för det absolut nödvändigaste till att betala skulder. När skuldsaneringen är klar har du inte längre kvar skulderna som ingick i din skuldsanering. Både privatpersoner och företagare kan få skuldsanering.

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. Din budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till att fylla i ansökan och även stötta dig om det skulle uppstå något problem under ansökningsprocessen eller senare.

För att få skuldsanering krävs det att dina skulder är så stora att du inte kan betala dem på många år. Kronofogden tar också hänsyn till din livssituation och ekonomi när de gör sin bedömning.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!