Läs mer

Dramatiskt innan tomten intog marknaden: "En mysfaktor!"

Under årets sista Nossebro marknad intog tomten ett snötäckt Nossebro, men det var inte utan visst drama.

Traditionsenligt anlände tomtemor och tomtefar under onsdagens Nossebro marknad med häst och vagn. Tomteparet passade även på att besöka kommunens förskolor för att ta emot önskelistor och dela ut frukt. Men det blev ett fasligt sjå att hitta tomtefar: Den tilltänkte tomten blev nämligen magsjuk nära inpå arrangemanget.

– Då är det är tur att vi har pensionärer som kan rycka in, skrattar marknadsgeneral Pernilla Nilsson, tillika tomtemor under dagen.

– Marknadsvädret är jultrevligt och många glada barn har åkt med hästskjutsen. Vi har även fått massa önskelistor. Och på förskolorna tycker de små att det är väldigt kul när tomten kommer!

Tomten skänkte granen

Mannen som iklädde sig tomterollen i år blev Lennart Nilsson från Malma, som även är den person som skänkt årets julgran till Gustavsplatsen i Nossebro. 

Du räddar julen här i bygden?

     – Ho, ho! Det är bara kul att kunna bidra: Jag har fått träffat en massa trevliga människor. Och det känns bra att göra människor glada, inte minst barnen, säger Nilsson.

Är du en julälskare?

    – Ja, julen är bra, den är fin! Och nu när det snöar också! 

"Som barn igen"

Med på en av turerna med häst och vagn under marknaden fanns lilla Estelle Seger, som nu längtar efter julafton.

     – Det kändes bra att åka häst och vagn, det var det roligaste på marknaden. Och att träffa tomten!

     – Ja, det är mysigt att få åka häst och vagn. Man känner sig som ett barn igen! Det är fint med traditioner och att tomten kommer hit. Det behövs! Det blir en gemenskap och det är positivt för hela bygden. Folk kommer ut och träffar varandra, konstaterar Stefan Seger.

    – Marknaderna är mysiga. Det är roligt att kommunen gör sådant här för barnen och att de får uppleva sådant här; att åka häst och vagn som man gjorde förr i tiden, säger Eliot Hammarström som går i skolan i Nossebro och passade på att besöka marknaden och titta på tomten tillsammans med sina vänner under rasten.

Besökte förskolorna

Tomtens föreskolebesök i kommunen startade redan under tisdagen för att alla barn skulle hinna få en stund med julens hjälte.  Och när tomtefar anlände med häst och vagn till förskolan Stallaholm under onsdagen stod barnen och pekade och ropade med förundran: ”Titta, titta! Tomten är här!”

     – Det är både glädje och lite spännande. Det blir väldigt nyfikna och iakttagande. Många vill men vågar kanske inte riktigt gå nära, säger förskolelärare Johanna Börjesson. 

Vad tycker ni pedagoger om besöket?

    – Att det är väldigt trevligt! Det är ju väldigt mysigt att tomten kommer och hälsar på. Det är ju tradition och barnen tycker ofta att det är väldigt, väldigt roligt. Så det är en mysfaktor!

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!