Läs mer

Här är årets företagare 2023

Under torsdagskvällen samlades näringslivet i Essunga kommun till en galakväll där årets företagare korades.

Årets företagare: Håkan Svensson, VD på Dahrén Sweden AB.

Årets företagare: Håkan Svensson, VD på Dahrén Sweden AB.

Pristagarna

  • Årets företagare: Håkan Svensson, VD på Dahrén Sweden AB. Priset delades ut av Företagarna.
  • Årets tillväxtföretag: Bärebergs Järn & Maskin AB. Priset delades ut av Almi.
  • Årets Entreprenörspris: Aina Falkås, som driver butiken Ainas kläder i centrala Nossebro. Priset delades ut av Sparbanken Skaraborg,
  • Årets Bubblare: Johanna och Henrik Lindqvist för sitt arbete med att driva Nosse Kvarn. Priset delades ut av Nossebro företagarförening.
  • Årets unga företagare: Matilda Kälström som driver kommunikationsbyrån Owl & Friends. Priset delades ut av Företagarna.

Här kan du läsa motiveringarna i sin helhet Pdf, 526.7 kB..

En kväll att minnas

Med livemusik, trerätters middag och prisutdelning firade näringslivet i Essunga kommun under torsdagskvällen tillsammans med representanter från kommunen.

– Det har varit en fantastiskt fin kväll med mycket glädje och värdefulla möten. Det känns viktigt att vara med och hylla våra drivna företagare, inte minst med tanke på att vi är den kommun som har flest egenföretagare i hela Skaraborg, i förhållande till hur många som bor här. Snacka om drivna invånare! Företagarna är så klart oerhört värdefulla för kommunen och här hyllas de som sig bör, konstaterade näringslivschef Morten Sörö under kvällen.

Pris till Dahrén Sweden

Festligheterna började klockan 19 i aulan vid Nossebro skola. Kockarna inom kommunens näringslivsenhet lagade maten och under förrätten så delades första priset ut, till Årets företagare. Det tilldelades Håkan Svensson som är VD på Dahrén Sweden AB. Företaget, som finns i Jonslund, har över 200 anställda på orten. Det som tillverkas på företaget utgör en viktig del i allt från elektriska motorer till transformatorer och generatorer. Svensson började arbeta i Jonslund för tre år sedan och han passade på att hylla personalen när han tog emot priset.

– Vi är 227 personer som gjort jobbet. Det är alla som engagerat sig som gjort den stora skillnaden. Det bästa här i området är personalen och allt det engagemang som finns här för att driva företag och att människor ställer upp. Jag tycker att Nossebroområdet utmärker sig på det viset, sa Håkan Svensson som ursprungligen är från Småland.

– Det var överaskande att få priset, mycket kul.

Soroush Rezai från Företagarna konstaterade under talet till pristagaren att Dahrén Sweden AB ”genom ett tydligt målinriktat, hållbart arbete och med framtidstro haft en ständig tillväxt i kommunen” samt att företaget ”med goda ledaregenskaper både motiverat och tagit bra hand om sin främsta tillgång personalen.”

– Håkan Svensson är en sann förebild som visar att det fungerar alldeles utmärkt att driva innovativa och lönsamma företag på landsbygden.

Årets tillväxtpris

När varmrätten senare under kvällen serverades delades Årets tillväxtpris ut av Nils Edvardsson från Almi. Priset för Årets tillväxtföretag gick till Bärebergs Järn & Maskin AB.

– Kriterierna vi har för priset har företaget gott och väl uppfyllt: Det handlar om ett etablerat företag med högst omsättningsökning mellan bokslutsåren 2021-2022. Vinnande bolag har vuxit med 33 procent, konstaterade Nils Edvardsson i samband med prisutdelningen.

Nils Edvardsson från Almi delar ut pris till Bo Andersson och Svante Andersson, Bärebergs Järn & Maskin.

Nils Edvardsson från Almi delar ut pris till Bo Andersson och Svante Andersson, Bärebergs Järn & Maskin.

Aina Årets entreprenör

Under huvudrätten delade även Sparbanken Skaraborgs ut sitt Entreprenörspris. Priset gick till Aina Falkås som driver butiken Ainas kläder i centrala Nossebro.

Åsa Andersson och Svante Andersson från Sparbanken Skaraborg konstaterade under prisutdelningen att Falkås ständigt utvecklar sin verksamhet. Förutom att hon jobbar aktivt med att möta kundernas behov i butiken så finns hon på olika digitala plattformar och håller även fysiska modevisningar.

– Jag är chockad! Det känns väldigt roligt och uppmuntrande, jag blev rörd och jätteglad när de läste motiveringen, sa Aina Falkås efter att hon mottagit priset.

När Aina Falkås tidigare under månaden fick frågan om hur det är att vara företagare i Essunga kommun hyllade hon orten:

– Det är perfekt, ja, jättebra att vara företagare här. Det är kul för människor att komma till det lugna och exotiska Nossebro där vi ändå kan erbjuda ganska mycket. Vi tycker att det är ett perfekt läge vi har här. Och jag hör ju de här positiva kommentarerna om bygden av besökare utifrån varje vecka.

Åsa Andersson och Svante Andersson från Sparbanken Skaraborg delar ut Årets entreprenörspris till Aina Falkås.

Åsa Andersson och Svante Andersson från Sparbanken Skaraborg delar ut Årets entreprenörspris till Aina Falkås.

"En mötesplats"

Lagom till desserten delades de sista två priserna ut.

Nossebro företagarförenings pris till Årets Bubblare fick till Johanna och Henrik Lindqvist motta för sitt arbete med att driva Nosse Kvarn, som tidigare i år öppnade sin servering i den nyrenoverade Kvarnen vid Nossan i centrala Nossebro. En restaurang som på kort tid blivit omåttligt populär, inte minst för sina stenungsbakade pizzor och den mysiga atmosfären.

– Platsen har omvandlats till en mötesplats där tradition, natur och smaker förenas, konstaterade Företagarnas ordförande Lennart Svantesson.

"Hjälper andra att synas"

Kvällen avslutades med Företagarna pris till Årets unga företagare vilket tilldelades Matilda Kälström som driver kommunikationsbyrån Owl & Friends, med nyöppnat kontor i centrala Vara. Många är de loggor som Kälström tagit fram åt lokala företagare och hon jobbar aktivt och framgångsrikt med marknadsföring i bland annat sociala medier.

– Företaget hjälper andra företagare och organisationer på landsbygden att bygga starka varumärken att synas bättre, sa företagarnas ordförande från scenen.

– Vilken härlig känsla det har varit att fira näringslivet i kommunen! Näringslivsarbetet är högt prioriterat av kommunen: Genom ett välmående näringsliv får vi fler som vill besöka, verka och bo här hos oss, konstaterade kommundirektör Cecilia Trolin under kvällen.

Kommunens kostenhet lagade maten under galakvällen.

Kommunens kostenhet lagade maten under galakvällen.

Meny

Förrätt:
Räk & dill cheesecake. Serveras med citron- & äpplespett och bygdens lins- och fröknäcke. Gjord på linsen Flora från Flakeberg.

Varmrätt:
Honung & timjansmarinerad kycklingfilé från Annestad. Honung från Fågelsången i Främmestad. Serveras med Pommes Anna, örtvinssås, rostade rotfrukter från trakten och äppelchutney.

Dessert:
Trifle: Smörstekt äpple med kanel, färskostkräm och hembakad havrekrisp.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!