Läs mer

Gårdsförsäljning trendar: ”Kan locka hipsters till bögda”

Gårdsförsäljning, lokalodlat och ekologiskt med självplock är devisen för en rad gårdar i Nossebrotrakten som lockar besökare ända från Norrland.

I Essunga satsar kommunen på att växa: Visionen politikerna har satt upp tar sikte på att man ska gå från dagens 5 700 invånare till 10 000 år 2040. Kanske kan de många gårdsbutiker som numera lockar besökare från hela Sverige till bygden bidra till att få fler att upptäcka den lilla kommunens många förtjänster.

"Kommer ända från Norrland"

Självplock av ekologiska äpplen, majs och diverse blommor är bara en del av det stora utbud som finns på olika gårdar runt om i Essunga kommun. Det är nära mellan dem, kommunen är trots allt inte särskilt stor. Nyligen öppnades dessutom Stora Djupsås Glamping, med lyxigt inredda tält och tillhörande uteduschar med utsikt mot Nossan.

– Det kommer så mycket folk hit från hela Sverige. Ena dagen hör man stockholmska, sedan hör man någon som bryter på engelska och sedan så är det småländska. Folk åker ofta hit när de ändå ska till Västkusten och då kan de ha åkt från landets nordligaste delar, säger Joel Ansbjer som driver företaget Magnolia Nossebro tillsammans med sin familj. Företaget säljer flest dahliaknölar i hela EU.

Även Jonslundsäpplets ägare Roland Ölander har bråda dagar. I år är det rekordstor skörd på hans kravcertifierade odling: Aldrig tidigare under sina dryga 20 år som äppelodlare har han fått så mycket äpplen på de 1 200 träden.

– Vi har fått många besökare från vida omkring när vi haft självplock. Jag trivs på landet. Det är lugnt och skönt här ute, men nu är det mycket jobb!

Jonslundsäpplets ägare Roland Ölander.

Jonslundsäpplets ägare Roland Ölander.

"Förvånade över alla som hittar hit"

Som ett pärlband längst med vägen mellan Krokstorp och Kyrkås i Essunga kommun radar Stora Djupsås Glamping, Kälströms Gård och café samt Lilla Djupsås Bladverk upp sig med allt från inredning och blommor till matservering.

– Här är det ju bara åkrar utanför när man sitter och äter och det är ju så uppskattat av kunderna. Det är mycket vilt och det kommer en räv eller ett rådjur. Det är jättemysigt. När vi lockar hit folk utifrån är det bra att det finns flera ställen att besöka. Det tror jag är jätteviktigt! Många är förvånade över att det är så mycket folk som det är här och undrar hur de hittar hit, skrattar Katarina Kälström som driver Kälströms Gård och café.

Flest egenföretagare

I Essunga Kommun finns enligt statistik flest egenföretagare i hela Skaraborg; var femte invånare driver enligt siffrorna eget. En inte obetydande del av dessa producerar mat. Med en försörjningsgrad på 818 procent ligger Essunga kommun bra till när det gäller matproduktion i förhållande till invånarantal, närmare bestämt på 11:e plats av landets 290 kommuner. Kanske då inte så konstigt att här finns flera gårdsbutiker som säljer frukt och grönt.

Vissa av gårdarna erbjuder självplock, medan andra säljer förbeställa varor, så som Golestans Gardens matkasse, med gårdens egenodlade delikatesser. Och nu på lördag, den 16 september, är det exempelvis självplock på bland annat Magnolia Nossebro, Jonslundsäpplet och Vackerbackes Gröna.

– Det är många som vill ha det här lugnare tempot. De vill kanske komma ut till lugnet och landsbygden. Det är ett annat flöde här ute, konstaterar Maria Eriksson som är konditor på Kälströms café.

Lantliga upplevelser lockar

Kommunutvecklare Pernilla Nilsson konstaterar att det naturligtvis är positivt för hela kommunen med de många driftiga företagarna.

– Även Nossebro Marknad lockar ju mycket folk från ett stort område, och många är återkommande kunder. Men även folk som aldrig besökt Nossebrotrakten hittar hit. Jag tror att även hipsters som kanske redan har upptäckt trakterna närmare Göteborg söker sig hit till bögda för nya, lantliga upplevelser. Framtiden är landsbygdens! Här finns något genuint och äkta som jag tror lockar, inte minst i kristider.

Katarina Kälström vid Kälströms Gård

Katarina Kälström vid Kälströms Gård

Några av våra lokala gårdsbutiker:

Golestan Garden Länk till annan webbplats.Härifrån går det att förbeställa en matkasse med gårdens delikatesser.

Kälströms gård Länk till annan webbplats. erbjuder märkesinredning, mat och fika med utsikt över slätten.

Lilla Djupsås Bladwerk Länk till annan webbplats. säljer bland annat blommor i vacker, lantlig miljö.

Magnolia Länk till annan webbplats.säljer mest dahlior i hela EU och erbjuder självplock. De har nu stängt självplocket för säsongen.

Vackerbackes Gröna Länk till annan webbplats.mellan Essunga och Tumleberg erbjuder självplock av allt från blommor till majs.

Suan Pak Thai Länk till annan webbplats. vid väg 186 är ett av de största företagen i landet när det gäller odling av thaigrönsaker. Här erbjuds ibland självplock och här finns en gårdsbutik.

Jonslundsäpplets Länk till annan webbplats.odlingar har 125 olika kravceritfierade äppelsorter och ibland arrangeras här självplock. Dessutom finns här en gårdsbutik med allt från äpplemust till säsongens äppelsorter.

Evenemang, butiker & retro

Här i bygden är gott om evenemang, så kolla in vår evenemangskalender Länk till annan webbplats. för mer tips på vad som händer när just du besöker oss. Bland annat arrangeras den sista onsdagen varje månad Nossebro Marknad Länk till annan webbplats.. En tradition som pågått i 120 år. Dessutom erbjuds naturligtvis shopping i mysiga retropärlan Nossebro Länk till annan webbplats.. Varmt välkommen hit!

Syskonen Sanna och Joel Ansbjer vars familj driver Magnolia Nossebro.

Vackerbackes Grönas ägare bland majsodlingarna.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!