Läs mer

20 000 väntas besöka grillmästerskapen: "Supertaggad"

Nordens bästa grillare samlas om bara några veckor i Nossebro för att göra upp i Nordiska mästerskapen samt i SM i grill och BBQ. 

Nu närmar sig Essunga kommuns jubileumshelg Länk till annan webbplats. med stormsteg. Den 26-28 maj så arrangeras mängder med aktiviteter i Nossebro med anledning av att kommunen firar 40 år. På agendan står bland annat NM och SM i grill och BBQ. Det är första gången som mästerskapen annordnas på en mindre ort, men i Nossebro finns stor erfarenhet av större arrangemang, med allt från Nossebro marknad till motorträffar som under sommaren lockar tiotusentals besökare. 

 – Jag är supertaggad! Det här är det största vi någonsin arrangerat! Vi hoppas på 20 000 besökare under de tre festdagarna. Jag kollar väderprognosen varje dag - för nu vill vi ha sol, skrattar kommunutvecklare Pernilla Nilsson.

Storstäderna – och Nossebro 

Inför finalen i grilltävlingarna har delfinaler arrangerats i Stockholm, Göteborg, Gävle och Helsingborg.

– Att dessa stora städer har deltävlingarna men att själva finalen hålls i Nossebro, det tycker jag är så häftigt och visar på landsbygdens styrkor och enorma möjligheter! Det finns en kraft här i litenheten och det naturnära. Vi ligger ju som ett naturskönt nav mitt i en stark tillväxtregion och nu blir vi för en helg centrum för Nordiska mästerskapen. Det känns väldigt kul, konstaterar Pernilla Nilsson.

I fjol besökte delar av styrelsen i Swedish BBQ Association Nossebro för att kolla in marknads- och evenemangsområdet. Ordförande Michael Andersson och Per Nord var imponerade av både orten och marknadsområdet där NM-tävlingarna ska hållas berättar Pernilla Nilsson.

– Det finns ju ett enormt driv här i bygden – vi har flest egenföretagare i hela Skaraborg och mängder med föreningar. Det här drivet och den här företagsamheten tror jag märks när man kommer hit utifrån och den attraherar den här typen av möjligheter. Vi är små, men naggande goda – särskilt under grill-NM, skojar Pernilla Nilsson.

– Ja, det är underbart att se att arrangören har satt värde vid den enorma potential som finns här, konstaterar kultur- och fritidschef Nettan Larsson.

De gör upp om titeln

Dessa lag kommer tävla om titeln Nordiska Mästare och Svenska Mästare i Grill och BBQ:

  • No Brainer BBQ Team
  • Magi BBQ
  • Walberg BBQ Team
  • Alltime BBQ
  • Magic Creek BBQ
  • Hell Yeah BBQ
  • HillBilly´s On Wildfire
  • Side By Side BBQ
  • Queens Of BBQ
  • Rök o Bark w Slow Joe
  • Lowlands BBQ
  • Vxo Grill & BBQ
  • Lone Star Pork Force BBQ
  • The Housewives BBQ
  • Smoke Barn BBQ
  • Pigwings BBQ
  • Lingon & dill and the Crazy BBQ team
  • Team GrillBella One Smile

En hemlig låda

Tävlingen består att lagen ska tillaga nio olika rätter på grillen. Huvudråvarorna är: Vegetariskt, Fisk med sidorätt, Jubileumsburgare, Revben (fläsk),

Kyckling med sidorätt, Fläskkarré, Högrev, Dessert och Mystery box.

Innehållet i Mystery box presenteras först under tävlingen. Det innebär att lagen inte haft någon möjlighet att förbereda sig på just den råvaran.

Rätterna ska lämnas in vid olika tidpunkter under tävlingsdagarna. Direkt efter inlämningen bedömer domarna rätterna efter smak/arom, textur/mörhet, utseende, kreativitet. Poängskala är mellan 0,1 (Oätlig) och 10 poäng (Fantastiskt/Enastående) per rätt. Alla rätter lämnas in utan att domarna vet om vilket lag som tillagat rätten.

Redan kvällen innan tävlingens första dag lämnas råvarorna ut och lagen får tända grillarna och förbereda rätterna inför tävlingen. Vissa tävlingsdeltagare spenderar natten mellan lördagen och söndagen vid grillen när högrevet tillagas, för att övervaka att värmen från glöden är perfekt. Högrevet ska lämnas in till domarna söndagen kl 13.30.

Vid prisutdelningen på söndagen kring 15.30 tiden koras Nordiska- och Svenska mästarna i Grill och BBQ, samt kommande års Svenska Grillandslaget.

Hjälpte informationen på sidan dig?



Tack för att du hjälper oss!