Läs mer

Trehjuling bidrar till bättre hälsa: "Kan känna vinden i håret"

Den ska främja både den fysiska och psykiska hälsan. Trehjulingen som i veckan lett till glädjejubel bland både brukare och personal i Essunga kommun.

Essunga kommun har blivit beviljad ett bidrag på 20 000 kronor från Bengt Dahréns fond för att köpa en trehjulig cykel till den verksamhet som verkar för unga vuxna med funktionsvariationer.

Att det är just en trehjuling är viktigt för att de brukare som finns i verksamheten ska kunna hålla balansen när de cyklar och nyheten om trehjulingen som är i annalkande har utlöst starka känslor inom verksamheten berättar enhetschef Desirée Klarén.

– Brukarna är jätteglada! Flera av dem har inte cyklat på många år, då våra brukare tappar färdigheter ju äldre de blir. Förr kunde de kanske vara ute och cykla, känna dofter, känna vinden i håret och känna sig lite mer självständiga. Och vi vill att de ska känna detta igen: med trehjulingen kan de åter komma ut i naturen och cykla. Det ökar välbefinnandet.

Vad sa personalen när de fick beskedet?

– De blev överlyckliga. Och jag med! Det var verkligen glädjetjut. Det är väldigt roligt!

Visserligen är trehjulingen, som väntas innan sommaren, ett välkommet nytillskott inom verksamheten, men sedan tidigare så har man ett rikt utbud av rörelsemöjligheter och mötesplatser inom verksamheten berättar Klarén.

– Vi har skapat en övervåning med allt från gym till bordtennis och sällskapsspel. Dessutom så är vi ute så fort vädret tillåter: Går promenader, spelar spel och magnetfiskar. Det är mycket hälsofrämjande insatser vi ägnar oss åt och den vackra naturen har vi ju gratis här i vår bygd. Det ökar hälsan både psykiskt och fysiskt. Aktiviteterna gör stor skillnad och ökar samvaron.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!