Läs mer

Jonslunds nya skola tar form: Då ska ritningarna vara klara

Lagom till semestern kommer ritningarna för Jonslunds nya skola att vara klara. Processen med att ta fram skisserna har varit unik och hyllas nu av arkitektbyrån från Göteborg.

Arkitekt Lars Olausson i samtal om den nya skolan med rektor Anna-Karin Lindberg.

Arkitekt Lars Olausson i samtal om den nya skolan med rektor Anna-Karin Lindberg.


– Skolpersonal deltar väldigt aktivt i processen: Deras medverkan är unikt och det är väldigt, väldigt positivt. Essunga kommun ligger långt fram! Det här är både föredömligt och ovanligt, säger Ann Dahlberg som är general manager för projekteringen av skolan.

Varje fredag har det upphandlade arkitektkontoret där hon arbetar, D Office Arkitekter i Göteborg, möte med bland annat skolpersonal och Essungabostäders projektledare.

– Alla vi möter här på skolan är så engagerade i detta och vi har mycket kontakt. Det är ett annorlunda sätt att jobba jämfört med i till exempel Göteborg. Det här är verkligen fantastiskt!

Ritningarna klara i juli

I juli ska ritningarna över den nya skolan vara klara. Under hösten sker anbudsförfarandet. Nästa år väntas bygget av skolan starta. 2025 är målet att elever och skolpersonal ska kunna flytta in.

Det är en 3 000 kvm stor skola som ska byggas samt 800 kvm gymnastiksal. På taket av skolan ska solceller monteras och även bergvärme ska bidra till uppvärmningen. Den nya skolan uppförs söder om den nuvarande, som under tiden bygget pågår ska stå kvar.

Den nya skolan ska byggas i två plan och ha plats för 175 skolelever samt 60 förskolebarn. Förskolan kommer att ha tre avdelningar på bottenvåningen. Skulle skolan i framtiden komma att växa väldigt mycket så finns även utrymme för en ny, separat förskolebyggnad.

Runsten inspirerar

– Vad man kan erbjuda de elever som går här i Jonslund med stora ytor, närheten till badet intill skolan och med närheten till naturen är fantastiskt! Det är en väldig skillnad från i storstaden. Det finns en fin närhet här och alla som vi möter är så öppna och positiva. Det är helt underbart, säger Ann Dahlberg samtidigt som hon blickar ut över hästhagen och fälten bakom skolan.

Många undrar hur den nya skolan kommer att se ut. Barnen har själva fått lämna in förslag, och önskemålen gällande skolgården är en viktig del i processen med att ta fram ritningar för utemiljöerna, berättar Ann Dahlberg. Vissa av elevernas mer fantasifulla förslag, så som den om en köttbulleskola, har dock inte fått genomslag, skrattar arkitekten Lars Olausson.

– Vi vill att verksamheten ska bli så nöjd som möjligt och det är det vi håller på med nu i projektet. Det är en stor del av jobbet. Ytor, placering i lokalerna, etc.

– Samtidigt så tar jag in ortens och områdets historia. Man kan till exempel försöka hitta något som man bygger en historia kring för att knyta an byggnaden till platsen. Det står en runsten lite längre bort här till exempel. Sådant tar jag med mig det när jag skapar.

"Exalterade"

Bakgrunden till nybygget är att den ursprungliga skolbyggnaden i Jonslund, som är byggd 1963, har ett stort underhålls- och renoveringsbehov. Dessutom så innebär en växande skara barn att det behövs mer utrymme. Den budgeterade kostnaden för den nya skolan är 100 miljoner kronor, vilket är några miljoner mer än vad en totalrenovering av de nuvarande lokalerna skulle ha kostat.

I Jonslund möter vi många som är upprymda över den nya skolan. Jonslundsbon och småbarnsföräldern Sara Karlsson är en av dessa.

– Det är jätteroligt och väldigt välkommet! Det visar att man väljer att satsa på även de små orterna i kommunen. Det här är en väldigt bra kommun att bo i och förhoppningsvis är skolan klar till dess att mina små ska börja där.

– Det ska bli väldigt roligt med nya lokaler! Vi är jätteexalterade! Vi har en fantastisk utemiljö här och trivs väldigt bra här. Och nu nya lokaler på det, ler förskoleläraren Diana Jansson.

Skolans rektor Anna-Karin Lindberg instämmer.

– Det känns alldeles fantastiskt roligt att bygget äntligen ska bli av! Vi är i stort behov av en ny skola med lite bättre möjligheter för elever och personal.

Tidsplan

  • I juli ska ritningarna över den nya skolan vara klara.
  • Under hösten så sker anbudsförfarandet.
  • Under 2024 är det troligt att bygget av skolan kan starta.
  • 2025 väntas inflyttning i den nybyggda skolan.
Ann Dahlberg som är general manager för projekteringen av Jonslunds skola hyllar samarbetet med skolpersonalen.

Ann Dahlberg som är general manager för projekteringen av Jonslunds skola hyllar samarbetet med skolpersonalen.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!