Läs mer

God försörjningsbalans i Essunga kommun

Höga siffror från Hushållningssällskapet

Projekt Rätt från slätt Länk till annan webbplats., som Essunga kommun har deltagit i, har nu varit i Essunga kommun och presenterat resultatet av den sista delen inom projektet tillsammans med Hushållningssällskapet. Denna slutliga fas av projektet har genomfört en kartläggning av kommunens försörjningsbalans under 2022. Vid träffen deltog både representanter från samhällsbyggnadavdelningens verksamheter, politiker, LRF och företagare från olika landsbygdsnäringar.

Försörjningsbalansen visar enligt Hushållningssällskapet en modell för hur självförsörjande kommunen är, det vill säga hur mycket mat som produceras och hur många människor det kan mätta. Och här uppvisar kommunen ett mycket gott resultat och placerar sig högt upp bland Sveriges kommuner.

- Essunga kommun har en viktig jordbruksproduktion och här kan mätta både sin egna befolkning och fler andras under flera år sett till vad statistiken Pdf, 946.8 kB. visar, säger Cecilia Sassa Corin, matkonsult, från Hushållningssällskapet Västra. Detta innebär att kommunen hamnar på elfte plats i landet enligt den här beräkningsmodellen, vilket är en väldigt framträdande placering.

Projekt Rätt från slätt har även undersökt hur man som kommun kan arbeta livsmedelstrategiskt på ett lokalt plan och tittat på hur man kan få in lokala råvaror i de offentliga köken.

- Essunga kommun är väldigt engagerade i de lokala upphandlingar i de offentliga köken och har tidigare använt de linser som projekt Rätt från slätt odlat fram, säger Eva-Lena Skalstad från projekt Rätt från slätt. Det är viktigt att tänka på den lokalproducerade maten när man väljer vad man stoppar sig.

Pernilla Nilsson serverar fröknäcke som Majlis Kuhlin Gustavsson gjort på linsen Flora odlad i Flakeberg

Deltagarna gavs möjlighet att smaka på Floralinsen i olika anrättningar som Majlis Kuhlin-Gustavsson, kommunens kostchef presenterade.

- Idag bjuds vi på fröknäcke och en chokladkaka som båda innehåller linsen Flora, som odlats fram i Flakeberg. Vi har tidigare använt den i skolköken och den var mycket uppskattad, säger Majlis.

- Idag har vi fokuserat på självförsörjning i större skala och då är det jätteroligt att se att Essunga kommun har en sådan fantastiskt mix i sin åkermark, så att man försörja sin befolkning med både spannmål, kött, ägg och mjölk, vilket inte alla kommuner kan, säger Eva-Lena. Detta är givetvis bra också ur beredskapsperspektivet. Det man kan se är att man har viss förädling men här kan kommunen tillsammans med andra behöva hjälpas åt med mer av det.

Vill man ta del av Hushållningssällskapets sammanfattning finns den att ladda ner här Pdf, 946.8 kB..

Recept chokladkaka med linsen Flora

 • 3 dl linser
 • 3 dl Aquafaba (spad från kokta kikärter/bönor-ersätter ägg)
 • 2 ½ dl strösocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 4 msk kakao (tillsätt 1 dl om man vill ha kraftigare chokladsmak)
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 2 tsk bakpulver
 • 100 g smält smör/margarin
 • 100 g mörk choklad
 • Chokladlinser efter smak
 1. Låt linserna stå i blöt över natten, så att de sväller och blir mjuka. Skölj dem väl och mixa dem släta.
 2. Smält smöret och chokladen.
 3. Vispa strösocker och aquafaban poröst.
 4. Blanda de torra ingredienserna först och tillsätt dem sedan i det vispade fluffet. Blanda väl med slickepott.
 5. Häll i den avsvalnade smör och chokladblandningen och rör tills allt är blandat.

Häll i en bakpappersklädd avlång form. Grädda i varmluft ca 175 graders värme, i mitten av ugnen. Känn med en sticka/tandpetare i mitten av kakan efter ca 30-40 min. (Olika tider för olika ugnar). Är stickan torr så är kakan färdig. Är den inte färdig så kan man sänka temp. till 160 grader och köra den längre. Vill man ha en ”kladdigare kaka”, så kan man ta ut den tidigare. Låt svalna och bred ut chokladganachen runt om. Man kan med fördel garnera kakan med färska hallon, vinbär, rivet apelsinskal mm. Servera med vispad grädde.

Chokladganache

3 dl vispgrädde

200 g grovhackad mörk choklad/chokladlinser

1 msk smör

Koka upp vispgrädden, ta från värmen och vänd ner chokladen. När den smält tar man i smöret och rör ner till en jämn smet.

Frökex med linsen ”Flora”

 • 2 dl linser
 • 2 dl solroskärnor
 • ½ dl hela linfrön
 • 1 msk quinoa
 • salt
 • Flingsalt

Låt linserna stå i blöt över natten, så att de sväller och blir mjuka. Skölj dem väl och mixa 1 ½ dl släta och spara ½ dl hela.

Blanda ihop alla ingredienserna + salt. Rör ihop till en smet.

Lägg ett bakplåtspapper på långpanna och klicka i smeten. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och tryck eller kavla ut tunt. Dra bort bakplåtspappret försiktigt. Strö över flingsalt och grädda i ugnen (varmluft) på ca 180 grader i ca 20 min. Frökexen ska vara gyllene och krispiga.

Man kan med fördel även ha i pumpafrön, sesamfrön, fiberhusk med mera

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt