Läs mer

Grön el ska driva kommunhuset

Nu utrustas kommunhuset i Nossebro med solpaneler.

– Det är viktigt att vi går före, visar riktning och tar vårt ansvar i omställningen mot ett hållbarare samhälle, säger kommundirektör Cecilia Trolin.

Dan Allan Ask, elektriker från Nossebro Energi, på vinden i kommunhuset där han just nu arbetar med solcellsinstallationen.

Dan Allan Ask, elektriker från Nossebro Energi, på vinden i kommunhuset där han just nu arbetar med solcellsinstallationen.

 

I spåren av energikrisen och de stegrande elpriserna så tog kommunstyrelsen i Essunga kommun i höstas beslut om en rad energieffektiviseringssåtgärder. Delar av investeringsbudgeten styrdes om för att bidra till en grönare och mer självförsörjande kommunal energi.

Detta har skett på en rad olika sätt: till exempel har Essungabostäder bytt till mer energieffektiva fönster på vissa kommunala fastigheter, gatubelysning byts till energisparande LED-armatur och nu ska alltså Nossebro Energi sätta upp solcellspaneler på taket av kommunhuset inne i centrala Nossebro, där det innan bytet varit direktverkande el som drivit lampor, datorer och annan utrustning.

– Kommunhuset har dragit mycket ström och detta är en åtgärd som är tänk att spara på miljön och på sikt på skattemedlen. Vi blir i och med denna investering mer självförsörjande när det gäller el. Det känns absolut viktigt, säger Cecilia Trolin.

Solcellerna innebär en investering på 610 000 kronor, vilket beräknas vara intjänat på mellan åtta och tio år, beroende på elpriserna. Nossebro Energi och den lokala underleverantören Börje Bygg sköter montering och installation och i slutet av mars är förhoppningen att solcellerna ska kunna fånga upp solens strålar och börja generera el till kommunhuset.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!