Läs mer

Han är årets fritidsstipendiat: ”En förebild som människa”

Rune Eines är 2022 års fritidsstipendiat när Essunga kommun för 40 året i rad delar ut utmärkelsen

– Vad roligt! Det hade jag inte räknat med. Det känns bra. Jag är lite omtumlad! Jag hade igen aning. Där ser man, säger Rune Eines.

Eines är en av grundarna till Nossebro Kampsportförening och får utmärkelsen bland annat för sitt arbete med att lyfta fram medlemmarna och utbildar dem i ledarskap och i att vara förebilder.

– Rune är en förebild inom föreningslivet, inom kampsporten och som människa, vilket avspeglar sig i klubbens medlemmar, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Daniel Andersson.

"Viktigt att ha roligt"

Det var förvånad Rune Eines som under onsdagskvällens barnträning överraskades i kampsportslokalen i Nossebro. Kommunalrådet Daniel Andersson avslöjade nyheten om stipendiet och överräckte blommor inför den unga församlingen av vitklädda jujutsuutövare.

Vad är det viktiga för dig när du jobbar här som ledare?

– Det viktiga är att de som tränar har roligt. Har de roligt har jag roligt. Men, vi tränar inte bara jujutsu utan skorna ska stå rätt och de ska hänga upp jackan och göra läxorna. Ja. Det är allting.

Det handlar om att vara en bra medmänniska?

– Ja, det gör det, säger Rune Eines.

"Vi behöver fler som Rune"

Kultur- och fritidsstipendiet i Essunga kommun delades ut för första gången 1983. Bland de tidigare mottagarna Länk till annan webbplats. hittar man bland annat Nossebro Cabaréförening, motocrossföraren Emil Jönsson och biografföreningen Nöjesstjärnan.

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som utsett mottagarna av kultur- och fritidsstipendierna, som går till personer eller föreningar verksamma inom kulturella områden respektive idrottsrörelser och/eller fritidsverksamhet. Stipendiaterna måste vara bosatta eller födda i Essunga kommun eller ha annan särskild anknytning hit.

Förutom äran mottar nu Rune Eines 5 000 kronor. Dessutom kommer han tillsammans med kulturstipendiaterna Systrarna Boktokiga att hyllas i Nossebro att under nationaldagen.

– Rune är som sagt en förebild inom föreningslivet och för hur vi agerar i samhället. Världen hade sett mycket bättre ut om vi hade haft fler som Rune Eines, säger Daniel Andersson.

Motivering:

Rune är en av grundarna till Nossebro Kampsportförening som i snart 10 år fångat upp barn, ungdomar och vuxna som inte hittat sin plats i förenings och fritidslivet.

Han arbetar oförtrutet med att lyfta fram medlemmarna och utbildar dem i ledarskap och att vara förebilder. Det är en verksamhet som arbetar med hela människan och som inte lägger press på prestation, resultat, tävling eller att platsa i laget, utan det handlar om personlig utveckling och att växa tillsammans med sina kamrater.

Det budskapet har Rune varit noga med genom åren och han har nått fram till sina elever, vårdnadshavare, besökare och andra. Han har även varit ute i skolor och andra verksamheter för att visa upp klubben, och där har det många gånger funnits en fascination över hur respektfullt och effektivt han hanterar både barn och vuxna. Rune är en förebild inom föreningslivet, inom kampsporten och många gånger som människa, vilket avspeglar sig i klubbens medlemmar!

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!