Läs mer

Så smakar de: Här är våra jubileumsbakelser

Hur smakar vår bygd? Syrliga hallon och len vanilj. Det anser de båda konditorer som tagit fram Essunga kommuns jubileumsbakelser.

I år firar Essunga kommun 40 år. En generös och naggande god kommun om man får tro de tolkningar av bygden som tagits fram i bakelseform av konditorerna på Elins bageri och Café Kälströms gård. Arbetet med att justera smakbalanser och hitta den rätta Essungaprofilen har pågått in i det sista och de båda konditorerna har under skapelsen tagit hänsyn till vad som generellt sett verkar locka kommuninvånarnas smaklökar.

– Här är bland annat populärt med lite syrliga smaker så som hallon, lime och passionsfrukt. Så hallon finns med i smakprofilen i jubileumsbakelsen jag tagit fram. Vanilj och pistage har jag också använt mig av. Den bakelse jag konstruerat är extra piffad med lite blommor och en jubileumsbro, som symboliserar vår bygd. Det har varit en ära att ta fram bakelsen, säger konditor Johanna Ljungsberg vid Café Kälströms gård.

– Ja, det är alltid roligt att pröva något nytt. Vi har gjort justeringar in i det sista, det kan vara lite svårt att få till de rätta konsistenserna ibland, konstaterar konditor Therese Björk vid Elins bageri.

– Jag har utgått från vad folk brukar gilla här i bygden, vilket bland annat är budapest, så det blir mjuk maräng, en mörk saftig chokladbotten och hallonmousse. Vi har provsmakat bakelsen på bageriet och jo, vi tycker om den!

Konditorerna Johanna Ljungsberg vid Kälströms gård och Therese Björk vid Elins bageri som komponerat Essunga kommuns jubileumsbakelser. På bilden med andra bakverk.

Konditorerna Johanna Ljungsberg vid Kälströms gård och Therese Björk vid Elins bageri som komponerat Essunga kommuns jubileumsbakelser. På bilden med andra bakverk.

Bakelsernas smakprofil

Elins bageri:

Chokladbotten
Hallonmousse
Chokladmousse
Glasskräm
Mjuk chokladmaräng

Café Kälströms gård:

Pistage-mandelbotten
Hallongelé
Vaniljpannacotta
Hallonmousse
Spegelglaze
Italiensk maräng
Chokladbro

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!