Läs mer

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Livsmedel

Livsmedel

En ny livsmedelslagstiftning trädde i kraft i Sverige 2006. Flera EU-förordningar infördes, vilket innebär att i stort sätt samma regler för livsmedelshygien gäller i hela EU. Livsmedelslagstiftningen omfattar hela kedjan ”från jord till bord”, det vill säga den inbegriper även primärproducenter och foderproducenter. Länsstyrelsen ansvarar för tillsynen av primärprodukter och Jordbruksverket ansvarar för tillsyn av foderprodukter.

Livsmedelsanläggning

Principen för livsmedelslagstiftningen är att risken ska vara styrande och påverkar hur man tillämpar begreppet livsmedelsföretag. De flesta som hanterar livsmedel i någon form kallas för livsmedelsföretagare och omfattas av den nya lagen. Tidigare har vissa verksamheter varit undantagna, t ex vårdboenden, mindre förskolor och ideella föreningar, men nu täcks även dessa av lagen. Uppfyller en verksamhet inte kraven på viss kontinuitet och en viss grad av organisation är det dock inte ett livsmedelsföretag.   

Bygg- och miljökontoret har tillsyn över de flesta livsmedelsanläggningar i kommunen. Tillsynen innebär registrering av verksamheten, kontroller och revisioner. Kontroll av dricksvatten ingår också i kontorets arbete. Syftet med tillsynen är att de livsmedel som säljs inom Essunga kommun kan ätas utan risk för att konsumenterna blir sjuka.

Registrering
Livsmedelsanläggningen ska registreras och verksamheten knyts till livsmedelsföretagaren och inte till lokalen. Det innebär att beslut om registrering upphör att gälla vid ägarbyte och den nya ägaren måste se till att få ett beslut för sin verksamhet innan den får starta. 

Registreringen godkänns av bygg- och miljönämnden.

Starta livsmedelsverksamhet

Från den 1 december 2009 behöver du endast registrera din nya livsmedelsverksamhet hos miljökontoret innan du öppnar. Tidigare skulle verksamheten också godkännas innan start. Undantaget är slakterier och animaliska industrier som även i fortsättningen ska godkännas
innan de får öppna.

Detta innebär förenklingar för dig som företagare eftersom miljökontoret inte gör någon prövning innan du öppnar. Istället gör vi en inspektion efter att verksamheten startat. Då bedömer vi om verksamheten uppfyller de regler som finns. Precis som tidigare är det du som företagare som ansvarar för att din verksamhet uppfyller kraven, både när det gäller lokalerna och egenkontrollen.

Bygg- och miljönämnden ska lämna generella råd till livsmedelsföretagare men inte hjälpa dem att utforma lokal eller egenkontrollprogram. Det är inte heller bygg- och miljönämndens uppgift att utbilda livsmedelspersonalen. För dessa tjänster finns konsulter och branschorganisationer som företagarna kan anlita om de behöver hjälp.

Vatten

Kommunalt vatten

Det kommunala dricksvattnet kontrollerar vi genom att granska den kontroll som vattenverken själva gör och genom inspektioner. Kommunalt vatten finns i Nossebro, Jonslund, Essunga och Främmestad.

Enskilda brunnar

Hushåll med egen brunn kan få information och rådgivning av oss. Vill man ha prov på vattnet i den egna brunnen kan du kontakta miljökontoret. Vi tillhandahåller flaskor och ombesörjer transport till laboratoriet. Leverans till laboratoriet sker två dagar per månad.

Barnvattenprov

Barnvattenprov erbjuds familjer med barn under 1 år med enskild brunn. Detta prov är gratis och omfattar parametrarna: pH, Nitrat och Fluor. Kontakta miljökontoret så får du flaskor av oss!

Strandbad

Bygg- och miljönämnden utför provtagningar och kontroller av offentliga badplatser. Under badsäsongen tas prover vid följande strandbad: Jämnesjön och Malma badsjö. Resultaten från provtagningarna finns att läsa på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Länkar:

För allmänna kommersiella, offentliga eller större vattenverk och för enskilda brunnar gäller Livsmedelsverkets föreskrift SLVFS 2001:30  (LIVSFS 2015:3). Läs mer om dricksvatten på Livsmedelverkets hemsida här.länk till annan webbplats  

Du kan också läsa mer om råd om skötsel av brunn i skriften Sköt om din brunnlänk till annan webbplats (råd från Livsmedelsverket och SGU om hur du går tillväga). 

Matförgiftning

Här kan du anmäla om du misstänker att du har blivit sjuk av mat som du har ätit från ett matställe i Essunga kommun. Alla uppgifter du lämnar i formuläret är offentliga, även ditt namn och telefonnummer. Vill du vara anonym kan du tala med en livsmedelsinspektör, telefon 0512-570 14.




Ingick is i drycken? *






Tidpunkt för måltiden (datum och klockslag): *
När började symptomen (datum och klockslag):
Symptom: *
Multiple selection











Ha du varit i kontakt med sjukvården? *



När blev du frisk?
Har du varit utomlands de senaste fem dagarna innan du blev sjuk? *









Hjälpte informationen på sidan dig?


User information

Tack för att du hjälper oss!

Kontakt