Läs mer

Endast svenskt kött i våra kök

Endast svenskt kött. En hög andel ekologiska och lokalproducerade råvaror. Och så lokallagat. Det är devisen i Essunga kommun.

Erlinda Malmerström, köksmästare i köket vid Nossebro skola.

Erlinda Malmerström, köksmästare i köket vid Nossebro skola.


– Från jord till bord är ett rätt så bra uttryck egentligen. Att det är närodlat, lokalt och gynnar bygden. Det är jätteviktigt, säger Erlinda Malmerström som är köksmästare i köket vid Nossebro skola.

100 procent av det kött som serveras av Essunga kommun är svenskt. Dessutom är över 40 procent av varorna ekologiska, berättar kostchef Majlis Kuhlin Gustavsson. En stor andel av råvarorna är även närproducerade.

– Det är jätte, jättekul! Just idag använder vi jättefin potatis från Svartemadens Potatis utanför Vara och ägg från Tranum i Lidköpings kommun. Vi har vegetariskt alternativ varje dag. Grönsakerna vi serverar idag kommer från Idebacken som ligger utanför Främmestad. Det tycker jag är jättebra, helt klart. Det känns viktigt att gynna våra lokala bönder, säger Emelie Gustavsson som jobbar som kock för Essunga kommun.

Maten i Essunga kommun är dessutom närlagad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en ovanligt hög andel lokala tillagningskök finns här: Essunga kommun har hela nio lokala kök, och alla fem förskolor har egna kök. Det innebär att maten lagas nära de som ska äta den.

– Jag tycker att det är jättebra. Då blir det nära till matlagningen, man känner dofterna och kan få sig en liten titt in i köket, säger Majlis Kuhlin Gustavsson.

– Ibland får vi frågor från barnen om maten. De kan undra om det är pulvermos vi serverar. Nej, allt mos gör vi från grunden, med äkta smör, mjölk och potatis från trakten. Det tror jag påverkar barnen. De tycker om maten och äter väldigt bra överlag. Så jag hoppas att vi gör de flesta nöjda med det vi lagar, säger Erlinda Malmerström.

Kocken Emelie Gustavsson.

Kocken Emelie Gustavsson.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt