Läs mer

Cecilia fattar tyglarna: ”Det finns ett otroligt driv”

Hon är uppvuxen på en grisgård, ser styrkan i det lilla och vill ha ett prestigelöst arbetsklimat. Möt Cecilia Trolin, Essunga kommuns tillförordnade kommundirektör.

Nyligen tog Cecilia Trolin över rollen som högsta ansvariga tjänsteman i Essunga kommun. Som sådan är hon nu ytterst ansvarig chef för kommunens närmare 500 tillsvidareanställda samt hundratalet vikarier.

– Här i området finns ett otroligt driv. Exempel på det är det aktiva föreningslivet och den starka företagarandan. Essunga är verkligen en pigg, framåt och motiverad kommun, så det är fantastiskt roligt att jobba här! Andra småkommuner håller på att somna, men här är det precis tvärt om!

­– Särskilt fint är litenheten; allt är nära, både fysiskt och mentalt. Det förenklar när man jobbar kommunalt, det finns inga mentala avstånd mellan olika funktioner. Jag sökte mig hit just för att det är en liten landsbygdskommun!

"Prestigelöst och uppmuntrande"

Samtidigt som Cecilia kommer att arbeta som tillförordnad kommundirektör så fortsätter hon att verka i sin roll som samhällsbyggnadschef. Det var för ett och ett halvt år sedan som Cecilia började arbeta i allmänhetens tjänst i just Essunga kommun. I botten är hon lantmätare och har mångårig erfarenhet av att arbeta både kommunalt, med samhällsbyggnadsfrågor och som chef.

– För mig som ledare är det viktigt med ett prestigelöst och uppmuntrande ledarskap där vi möter varandra med respekt. Sedan kommer jag att jobba för att skapa tydlighet för medarbetarna när det gäller ramar, riktning och mål.

Besöker verksamheterna

Ett första steg för Cecilia Trolin i rollen som nytillträdd, tillförordnad kommundirektör är att känna in verksamheternas olika behov. En del i det arbetet är att möta medarbetarna på deras arbetsplatser, vilka hon nu ska besöka tillsammans med kommunstyrelsens ordförande.

– Jag vill låta medarbetarna berätta hur en vanlig dag ser ut och jag vill finnas tillgänglig för att de ska kunna ställa frågor.

– Som kommundirektör kommer jag att vara synlig både internt och externt. Jag vill lyssna in behoven på bygden! Ett relativt stort fokus kommer framöver att ligga på näringslivet; en god arbetsmarknad är en viktig komponent för att vara en attraktiv boendekommun.

"Grisbajs upp till ärmarna"

Cecilia bor med sin familj på en hästgård utanför Ljungskile. Landsbygden och lantlivet ligger henne varmt om hjärtat. Hon är uppvuxen på en grisgård i Hjärtum.

– Där var det viktigt att hugga i, kunna ta initiativ och vid behov fatta snabba beslut. Jag lagade utgödslingen själv när mina föräldrar var på semester. Jag har stått med grisbajs upp till armbågarna, skrattar Cecilia.

Ett av Cecilias stora intressen är islandshästar och hon beskriver engagerat hur det intresset har gemensamma beröringspunkter med ledarskapsfrågor.

– Det handlar om samspelet med en annan varelse och hästar är väldigt direkta och ärliga i sin respons på hur man är – jag får direkt återkoppling. Något som bidrar till att utveckla mig som människa och faktiskt även i mitt ledarskap.

– Jag fastnade för islandshästar eftersom de är otroligt intelligenta djur. Dessutom är de otroligt roliga att ta sig fram på i naturen; de är lätta, kvicka och lämnar få spår efter sig i markerna. De hjälper mig att hitta lugnet i livet.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!