Läs mer

Unga och droger

Drogförebyggarna bjuder in till webbinarie den 25 april

Många föräldrar och vuxna kan känna oro och ha många frågor om ungas utsatthet för påverkan vad det gäller alkohol, tobak och narkotika. För några veckor sedan genomfördes den årliga drogvaneundersökning på Nossebro skola för tolfte gången i årskurs 7-9. Resultaten kan sägas både innehålla positiva aspekter men även negativa delar och detta har i sin tur generat frågor och synpunkter. - Många tror att droganvändandet går ner i åldrarna, men det är faktiskt tvärtom. Det går uppåt i åldrarna, det vill säga att ungdomar börjar röka och dricka alkohol senare, säger Håkan Fransson, drogförebyggare i Essunga kommun. Andelen alkoholanvändare är det lägsta någonsin sedan vi började 2011 och andelen dagligrökare är också det lägsta vi någonsin vi haft. Men e-cigaretter (vejping) ökar i Essunga liksom i andra kommuner. Samma trend noteras även i övriga landet.

Många känner inte till vad e-cigaretter, även kallat vejping, är för något. - Många unga har en bild av att detta är helt ofarligt och då det är nästintill luktfritt är det lätt för barnen att dölja användningen av vejp, säger Christine Hummelblad. E-cigarett (vejp) är en elektronisk cigarett som kan innehålla nikotin eller cannabis, men vanligast med nikotin. De finns i flera tusen smaker; många med godissmak. Det är därför som det är viktigt som förälder och andra vuxna att vara uppmärksamma på detta, då e-cigaretter kan vara en inkörsport till andra droger.

I ett webbinarium den 25 april kl. 18.00 ges du möjlighet att ta del av årets resultat samt ställa frågor till Håkan och Christine som arbetar som drogförebyggare i Essunga kommun. Det blir både aktuellt om drogläget och tips till dig som förälder eller vårdnadshavare. Anmäl dig via formuläret nedan.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt