Läs mer

Röstmottagare sökes till valåret 2022

Vill du vara med och göra en insats för demokratin och samtidigt få en inblick i hur valsystemet fungerar? Då kan uppdraget som röstmottagare vara något för dig!

Om mindre än åtta månader är det dags för oss i Sverige att gå till val. Vi ska då välja representanter i riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige för de kommande fyra åren.

Nu är det dags att anmäla sig som röstmottagare. Vi söker röstmottagare både till förtidsröstningen och själva valdagen den 11 september 2022.

Vi söker personer som trivs med att träffa människor, har en god serviceanda, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. I arbetet som röstmottagare behöver du kunna överblicka vad som behöver göras i röstningslokalen och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna. För att klara uppdraget behöver även du prata och förstå svenska bra. Vi ser det som positivt om du även har ytterligare språkkunskaper. Övriga krav som ställs på uppdraget är att du ska vara över 18 år och att du inte kommer kandidera på någon partipolitisk lista inför valet.

Du kan arbeta på själva valdagen den 11 september. Då pågår röstningen mellan kl. 08.00-20.00, därefter påbörjas rösträkningen som pågår sent in på kvällen. När vallokalen stängt börjar räkningen av rösterna som pågår sent in på kvällen. Som röstmottagare jobbar du kortare pass under valdagen.

Du kan även välja att jobba som röstmottagare med förtidsröstningen. Den pågår mellan 24 augusti till 11 september. Arbetet sker i huvudsak på dagtid, men även kvällar och helger kan bli aktuella.

I arbetet som röstmottagare i vallokal/röstningslokal ingår bland annat:

  • Se till att det är god ordning i vallokalen
  • Ta emot röster och lägga dem i valurnan
  • Hjälpa de väljare som ber om det

Besök Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats. om du vill veta mer om arbetet som röstmottagare.

Som ersättning för arbetet utgår ett skattepliktigt arvode.

För att få jobba som röstmottagare måste du genomgå en obligatorisk utbildning. Genomförd utbildning är en förutsättning för att kunna utses till röstmottagare. De personer som kommer vara aktuella som röstmottagare kommer att kallas till ett utbildningstillfälle som kommer äga rum före sommaren.

Om du blir aktuell för uppdraget som röstmottagare kommer vi att kontakta dig för en kortare intervju.

Känns detta spännande och intressant? Tveka inte att anmäla dig. Vi önskar ha din intresseanmälan senast den 15 februari.

Anmäl dig via detta formulär

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 15 februari klockan 23.59.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt