Läs mer

Nu är fler hygieniska verksamheter anmälningpliktiga

Är du barberare, nagelskulptör eller utför öronhåltagning i din verksamhet? Då kan din verksamhet nu vara anmälningspliktig.

Sedan 1 juli 2021 är det fler hygieniska verksamheter som är anmälningspliktiga.

Anmälningsplikten gäller verksamheter där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygieniska behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skalpeller, akupunkturnålar, piercningsverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg.

Skillnaden mot tidigare regler är tillägget med "annan smitta", som kan vara till exempel hudinfektioner.

Detta innebär att anmälningsplikten utvidgats till att även omfatta exempelvis användning av rakkniv direkt mot huden, håltagningspistol och andra typer av stickande/skärande verktyg som tidigare inte bedömts omfattas av anmälningsplikt, eftersom de inte ansetts utgöra en risk för blodburen smitta.

För att anmäla din verksamhet fyller du i en blankett och skickar in till bygg- och miljönämnden. Blankett hittar du här. Öppnas i nytt fönster.

Om du är osäker på om din verksamhet är anmälningspliktig så är du välkommen att höra av dig på telefon eller e-post. Du kan även skicka in en anmälan så gör vi en bedömning om din verksamhet är anmälningspliktig eller inte.

Mer information om anmälningspliktiga verksamheter hittar på Socialstyrelsens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt