Läs mer

Brandrisk i skog och mark

Uppdaterad 18 juli 2019: Under gårdagen (2019-07-17) bekämpades en skogsbrand vid Sånnestorp i Essunga kommun. Räddningstjänsten kommer under hela dagen idag (2019-07-18) att ha personal på plats för eftersläckning. Det kommer att synas rök från området men som allmänhet behöver man inte ringa till SOS.

Tidigare publicerad text:

Våra marker är torra och på många håll råder hög eller mycket hög brandrisk i skog och mark. Men än så länge råder inget eldningsförbud i Essunga kommun.

Det är torrt i markerna och risken för bränder är hög. Prognoserna förutspår inte heller några stora mängder regn i nuläget, så därför är det väldig viktigt att vara extra försiktiga när ni eldar och grillar utomhus.

Länsstyrelsens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan ni läsa lite om vad som generellt gäller för brandrisk och eldningsförbud.

Vi vill även tipsa om appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.som skapats av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, där du kan hålla dig uppdaterad på brandrisken i området där du befinner dig.

Tänk på att:

  • Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt.
  • Ha alltid uppsikt över elden.
  • Undvik att elda när det blåser.
  • Undvik gärna engångsgrillar helt.

Efter avslutad grillning, ta hand om grillen och kolen på ett säkert sätt. Det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolet är tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand. Tänk på att inte ställa en varm grill nära en husfasad och släng aldrig kol ihop med brännbart material.
(Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg)

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt