Läs mer

Lärare från Essunga kommun en av tre utvalda finalister till Guldäpplet!

Emma Nääs, Jonslunds skola, uppmärksammas för sitt arbete med IT i undervisningen

Guldäpplet är ett lärarstipendium, som årligen delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne med partners.

En av de nominerade är Emma Nääs, lärare på Jonslunds skola i Essunga, nominerad bland annat för sitt arbete med en levande språkundervisning där de digitala verktygen ger Emma möjlighet att släppa in världen i klassrummet och ge sina elever på mellanstadiet möjlighet att möta och utforska världen runt omkring. - Jag ser det som en ära att ha blivit nominerad, säger Emma. Jag hoppas att fler kan få upp ögonen för möjligheten digitala verktyg ger till globala samarbeten och att därigenom kunna ta in världen i klassrummet.

Så här skriver stiftelsen om bakgrunden till lärarstipendiet Guldäpplet:
I dagens digitaliserade samhälle behövs digital kompetens. Det gäller skola såväl som arbetsliv. Läroplaner och kursplaner innehåller tydligare skrivningar om digital kompetens som ska gälla från höstterminen 2018. Att integrera och använda sig av de digitala verktygen i undervisningen är en pedagogisk möjlighet och utmaning för lärarna. Lärarpriset Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt.

– Lärare i hela landet, från förskola, ungdomsskola och SFI drar i dag nytta av digitaliseringen för att ge sina elever nödvändiga kunskaper och verktyg. De nominerade till Guldäpplet visar hur de digitala verktygen kan användas i alla ämnen och utbildningar, i slöjd, språk och matematik, liksom i bageri och fordonsteknik. Innovation liksom djupt pedagogiskt engagemang, bred kompetens och kollegialt delande utmärker många av årets nominerade, säger Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet.

Bland de nominerade utsåg juryn tre finalister som presenterades på Bokmässan i Göteborg den 28 september. Den slutliga vinnaren presenteras måndagen den 30 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Här är reportage som skrivits om finalisterna:

Datorn i utbildningen (DIU) Länk till annan webbplats.

Skolvärlden Länk till annan webbplats. (Lärarnas Riksförbund)

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens medieråd, Gleerups Utbildning AB, Netsmart AB, Studentlitteratur AB, Tieto Sweden Healthcare and Welfare AB samt Stiftelsen DIU, grundare och koordinator. I juryn finns företrädare för samtliga partners, de två senaste årens Guldäpplepristagare samt professor Åke Grönlund, Örebro universitet.

Läs DIU:s pressmeddelande här. Pdf, 123.2 kB.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Kontakt